Početna Događanja Na međunarodnom božićnom vašaru u Ingolštatu predstavljeni i srpski običaji

Na međunarodnom božićnom vašaru u Ingolštatu predstavljeni i srpski običaji

Kada se praznici približe Nemačka se pretvara u zemlju vašara. Mirisi kuvanog vina, božićna peciva i praznična atmosfera glavna su obeležja svakog božićnog vašara. Decembarsko predvečerje, Ingolštat okićen božićnim svetiljkama svetluca, a ispred protestantske crkve Svetog Mateusa se komešaju prolaznici.

Tog 8.decembra 2023.godine učenici dopunske nastave na srpskom jeziku sa svojom nastavnicom Aleksandrom Cvetković i sa folklornom sekcijom KUD-a Svilen konac imali su priliku da na ovom ingolštatskom interkulturalnom božićnom vašaru prikažu srpske božićne običaje.  Nastup je počeo u 18:30 časova.

Radoznale prolaznike prvo su božićnom pesmom pozdravile sestre Mila i Suzana Radulović. Nakon njihovog prelepog pevanja počeo je program. Scena je predstavljala jednu srpsku porodicu koja proslavlja Božić. Više od dvadeset mališana popelo se na binu.


Foto: A. Cvetkovvić

Na binu su prvo izašli dečaci koji su išli u šumu, sekirama zadenutim za pojas naše narodne nošnje, da odseku badnjak. Zatim su devojčice ušle na scenu i donele česnicu. Kako naša tradicija nalaže česnicu su svi akteri okrenuli 3 puta u krug i prelomili je. U česnici je zaista bio dinar i parče sa novčićem dobila je jedna devojčica. Nakon toga „domaćin” je sa svojim drugarima upalio vatru u kaminu i  dočekao položajnika. Položajnik je pozdravio „ukućane” i njihov dom božićnim pozdravom, poljubio se sa ukućanima i otišao do šporeta. Otvorio je vrata na šporetu, džarao vatru i govorio zdravicu: „Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica, toliko parica, koliko varnica, toliko u toru ovaca, koliko varnica, toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, amin, Bože, daj.“ Nakon dramskog dela usledio je folklor. Deca koja pohađaju sekciju folklora odigrali su jednu šestominutnu tačku „Hajd’povedi veselo”. Ovo je bila ujedno i poslednja tačka koju smo pripremili. Deca su dobila aplauz. Uprkos lošem, kišnom i hladnom vremenu svi učesnici su se potrudili da budu odeveni u naše narodne nošnje. Samim tim scena je izgledala autentično i bajkovito.

Na najlepši mogući način mladi Srbi iz Ingolštata prikazali srpske običaje na Božićnom vašaru u Ingoštatu
Foto: A.. Cvetković

Članice udruženja i mame učenika su se dodatno potrudile te su napravile kolače. Mogli smo taj dan da se pohvalimo sa starinskim autentičnim srpskim pecivima koja su oduševila prolaznike. Nije samo kuvano vino golicalo nozdrve prolaznika nego i naši specijaliteti. 

Nostalgična atmosfera je ispunila srca roditelja i prolaznika koji vode poreklo iz Srbije koji su komentarima potvrdili da su deca bila brilijantna. Nastava na srpskom  jeziku organizovana je od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, a folklorna sekcija Svilen konac od strane Srpskog kulturnog udruženja iz Ingolšata.

U susret velikom prazniku koji nam dolazi, malo smo ponovili gradivo i spremni smo da ga dočekamo širem raširenih ruku.

Za portal Rasejanje info Aleksandra Cvetković, Ingolštat