Početna Događanja Mokranjac iz Beča svečanim koncertom obeležio kraj godine

Mokranjac iz Beča svečanim koncertom obeležio kraj godine

Igrači Srpskog kulturnog centra Stevan Mokranjac iz Beča svečanim godišnjim koncertom obeležili su završetak jedne vrlo uspešne godine ovog kluba u kojoj su, pored postignutih uspeha, proslavili i 25 godina postojanja. „Publika je uživala u igračkom umeću članova ansambala koji su izvodili koreografije iz cele Srbije, a binom je dominirala šarolikost originalnih nošnji. Prisutnima su se predstavile sve grupe Mokranjca i KUD Kolo Maria Encersdorf kao gost”, istaknuto je u SKC Stevan Mokranjac iz Beča.

Pre poslednje izvedene tačke prvog ansambla Mokranjca podeljene su zlatne plakete igračima, koreografima i umetničkim rukovodiocima za doprinos u radu i postignutim uspesima kluba. U prvom delu koncerta, plakete su dobili i bivši, kao i sadašnji predsednici ,zaslužni članovi, predstavnici austrijskih institucija, sponzori, a među odlikovanima su i prvi predsednik kluba, Neksojević Dragoljub i Jovica Stanojević, koji su uz Lazara Bilanovića osnivači društva. Na kraju koncerta prisutnima se obratio i trenutno najbolji koreograf u Evropi, Milorad Runjo, koji se zahvalio za nagradu i izrazio nadu da će u narednih 25 godina ovi igrači sedeti u publici, a njihova deca biti na bini.


Foto: SKC Stevan Mokranjac Beč

„Ovo je za nas bila jedna odlična godina u kojoj smo obeležili 25 godina postojanja i koja će u istoriju kluba ući kao godina u kojoj su pioniri ,srednji i prvi ansambl, pored titula prvaka Austrije, osvojili i titule prvaka Evrope. Pored ovih uspeha, Mokranjac je organizovao značajan broj koncerata kao i najveći seminar za umetničke rukovodioce u Evropi sa ukupno 270 polaznika. Želim da  posebno pohvalim rad umetničkih rukovodilaca koji najviše vremena provode u sali i koji uče decu da igraju, ali i ujedno da budu dobri i pošteni ljudi. Čestitam svima, i želim srećne novogodišnje i božićne praznike”, istakao je Saša Božinović, potpredsednik SKC Stevan Mokranjac iz Beča.

O SKC Stevan Mokranjac

SKC Stevan Mokranjac iz Beča osnovan je 1998. godine, sa ciljem da neguje kulturnu baštinu svog naroda i time doprinese očuvanju nacionalnog identiteta i okupi svoj narod u dijaspori. Centar broji 350 igrača, podeljenih u šest grupa.

Jednim sistematskim radom uz izuzetan stručni rad jednog od najboljih koreografa današnjice, Milorada Runja, ansambl je izrastao u neverovatno harmoničnu grupu koja svojim nastupima puni sale u Austriji, Srbiji, širom Evrope pa čak i u dalekoj Americi. Zadnju deceniju srpskog folklora dijaspore je, bez sumnje, obeležio izvođački ansambl Mokranjca. U tih 10 godina na Evropskim smotrama osvojeno je šest zlatnih plaketa, dve srebrne i dve bronzane plakete. Mokranjac je jedini KUD u Evropi kome je uspelo da u 5 godina, 4 puta osvoji titulu apsolutnog prvaka Evrope, i to u Nišu, 2013. godine, Banja Luci, 2014. godine, Beogradu, 2015. godine,  kao i prvaci Evrope iz Portoroža 2017. godine.

Ove 2023. godine, SKC Stevan Mokranjac je, osvojenim prvim mestima na gotovo svim održanim takmičenjima, uključujući Austrijsku smotru srpskog folklora i Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore, ponovo apsolutni prvak Austrije i Evrope u svim kategorijama. Više informacija možete naći  www.kudstevanmokranjac.com.