Početna Informacije U Jermeniji položeni venci na spomenik stradalim srpskim pilotima

U Jermeniji položeni venci na spomenik stradalim srpskim pilotima

U okviru memorijala „Slomljeno krilo” obeleženo je 35. godina od stradanja sedmorice srpskih vazduhoplovaca – pilota i članova posade, koji su poginuli u avionskoj nesreći dok su iz nekadašnje SFRJ prevozili humanitarnu pomoć Jermeniji posle velikog zemljotresa 1988. godine.

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Jermeniji održana je komemoracija i polaganje venaca na spomenik koji se nalazi na putu M5 u selu Aršalujs u provinciji Armavir. Spomenik-memorijal je podignut 1995. u blizini mesta nesreće, u znak sećanja na pripadnike Komande RV i PVO Vladimira Erčića, Predraga Marinkovića, Milenka Simića, Milana Mićića, Boriše Mosurovića, Milisava Petrovića i Jovana Zisova.

Vence su položili ambasadorka Tatjana Panajotović Cvetković,  direktor Direkcije za Evropu u MIP  Jermenije Samvel Mkrtčjan, predstavnici lokalnih vlasti – guverner provincije Armavir Edvard Hovhanisjan kao i predstavnici lokalnih zajednica u provinciji Armavir. Komemorativnom skupu je prisustvovao ambasador Jermenije u Srbiji (na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Pragu) Ašot Hovakimijan i članovi lokalne zajednice.

Ambasadorka i prisutni su se prisetili tragičnog događaja i stradanja srpskih vazduhoplovaca, koji su izgubili živote obavljajući humanitarnu misiju, koji su u Jermeniji ostali upamćeni kao heroji i postali simbol prijateljstva i solidarnosti srpskog i jermenskog naroda, istakli su predstavnici Sprske ambasade u Jerevanu.

Foto: Ambasada Srbije u Jerevanu