Početna Događanja Književnica Jasminka Petrović učestovala na Sajmu knjiga u Ulmu

Književnica Jasminka Petrović učestovala na Sajmu knjiga u Ulmu

Poznata srpska književnica za decu i mlade Jasminka Petrović iz Beograda učestvovala je na nedavno održanom Sajmu knjiga za decu i mlade u nemačkom gradu Ulmu pod nazivom KUDUM 2023. Ona je prisustvovala ovom lepom kulturnom događaju zahvaljujući pozivu čelnih ljudi Gradske biblioteke u Ulmu.
Njeno delo „Leto kada sam naučila da letim” u izdanju Kreativnog centra je ovoga puta bilo u centru pažnje. „Hvala Gradskoj biblioteci na pozivu i na ovoj zanimljivoj književnoj avanturi. Stekla sam nove prijatelje, upoznala sjajnu decu, njihove nastavnike i roditelje, razmenjivala iskustvo sa drugim stvaraocima za decu i mlade. Mari Alperman je prevela knjigu na nemački, a Tulipan Verlag je objavio”, istakla je Jasminka Petrović. Ona se zahvalila i Oliveri Stošić na gostoprimstvu, Tradukiju na podršci, Sibil Klaus-Šlajer na moderiranju kao i Lari Bucman na čitanju delova njene knjige.


Foto: FB Jasminka Petrović
Druženje sa mladima i posmatranje njihovog načina rada su ostavili veliki utisak na našu književnicu, kao i sama Gradska biblioteka. „Ovo je jedna je od najstarijih biblioteka u Nemačkoj. Osnovana je u 16. veku. Od 2004. godine smeštena je u staklenu zgradu na devet spratova. Do vrha zgrade vode lift i široko spiralno stepenište. Arhitekta, Gotfrid Bem, uspešno je uklopio ovu modernu građevinu u staro srednjevekovno jezgro grada”, istakla je poznata srpska književnica Jasminka Petrović, koja je nakon ovog sajma posetila i Minhen i izdavačku kuću Tulipan Verlag. Jasminka se posebno zahvalila Mari Alperman na „sjajnom prevodu”. „Sa svih strana sam čula samo – i od stručnjaka i od dece. U prilog ovome govori štampanje drugog tiraža”, dodala je Jasminka Petrović.

U okviru književne manifestacije za decu i mlade KIBUM, pored predstavljanja nemačkog izdanja knjige „Leto kada sam naučila da letim” prikazan je i istoimeni film reditelja Raše Andrića. „Ulm ću pamtiti po divnom druženju, prijatnim emocijama, maestralnoj arhitekturi i naravno po letenju iznad gradskih krovova u 19. veku. Ovaj univerzitetski grad nalazi se između Minhena i Štutgarta. Smešten je na obalama reke Dunav. Poznat je po katedrali, koja ima najviši zvonik na svetu. U ovom gradu rođen je jedan od najznačajnijih umova čovečanstva, Albert Ajnštajn. Pre nekih 200 godina u Ulmu je živeo krojač Berblinger koji je više od svog zanata voleo letenje, pa je izumeo leteću mašinu. Nažalost, njegovi pokušaji da preleti Dunav, nisu uspeli. Danas ga grad Ulm izuzetno slavi i poštuje, kao pionira izumitelja letelica. Između ostalog, Berblingeru u čast, u gradskoj ustanovi m25 nalazi se simulator letenja – Birdly”, istakla je Jasminka Petrović.