Početna Vesti Za predsednika vlade Gornja Austrija Tomasa Štrelcera Srbi su „značajan činilac privrednog...

Za predsednika vlade Gornja Austrija Tomasa Štrelcera Srbi su „značajan činilac privrednog i kulturnog života ove pokrajine”

Predsednik Vlade austrijske pokrajine Gornja Austrija Tomas Štrelcer izjavio je u razgovoru sa generalnom konzulkom Republike Srbije u Salcburgu Verom Vukićević da su pripadnici srpske dijaspore u Gornjoj Austriji značajan činilac privrednog i kulturnog života ove pokrajine.  On je takođe istakao „da je, u cilju održanja  i unapređenja industrijske proizvodnje u pokrajini Gornja Austrija, neophodan prijem strane radne snage, posebno u oblasti  metalske industrije, zdravstva i nege starih i bolesnih lica”. Istakao je da je region Salckamer u Gornjoj Austriji izabran za „Evropsku prestonicu kulture 2024. godine” i da je po prvi put za evropsku prestonicu kulture, u jakoj konkurenciji, izabran region, a ne grad, pozvavši konzulku Veru Vukićević na ovu manifestaciju.
Ona se, zahvalila na srdačnom prijemu i poželela uspešan nastavak i unapređenje saradnje Generalnog konzulata RS sa institucijama Gornje Austrije. Naglasila je da oko 11 hiljada pripadnika srpskog rasejanja živi u ovom delu Austrije, i da je broj državljana Srbije u Austriji u stalnom porastu. Takođe je istakla da su „naši građani dobro organizovani u udruženja i klubove pretežno folklornog i sportsko-kulturnog sadržaja”, zamolišvi za podršku pokrajinskih organa u cilju očuvanja srpskih udruženja.

Foto: Generalni konzulat RS u Srbiji