Početna Moja Priča Prof. Borko Đorđević posao član Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka

Prof. Borko Đorđević posao član Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka

Borko Đorđević, lekar, doktor nauka, svetski stručnjak estetske i rekonstrutivne hirurgije, profesor, akademik SAD i Kanade, humanitarac, mirotvorac, poslovni čovek i pisac postao je redovan član Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka

„Kada je početkom devedesetih godina odlučio da se iz Kalifornije preseli natrag u svoju Srbiju, doktor profesor Borko Đorđević došao je da pomaže svom narodu. Nije slutio da će ga u zavičaju dočekati rat. Kao hirurg volonter operisao je stradale mališane od ratnih dejstava u Crnoj Gori i pacijente u Srbiji. Kao humanitarac dopremao je medicinsku pomoć bolnicama, klinikama i domovima zdravlja. Kao mirotvorac dr Borko Đorđević je doneo mir Srbima i Bošnjacima u ratom zahvaćenu BiH u zimu 1994. godine. I samo to što je uradio dr Đorđević je spasao mnoge ljude. Time je nas zadužio, a mi mu se zahvaljujemo zvanjem redovnog člana Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka Srbije, istakao je profesor Velibor Stević, predsednik SKAIN. Ove reči je izgovorio pre zakletve profesora Borka Đorđevića nad Svetim pismom i punog imenovanja.

Profesor Borko Đorđević je zbog ratnih okolnosti rođen u Pirotu (1942.), ali je po porodičnom poreklu i životu Beograđanin. Državljanin je Srbije i SAD. Studije medicine, specijalizaciju i doktorat radio je u Beogradu, Nju Džersiju i Pensilvaniji. Sedamdesetih godina prošlog veka otišao je u SAD, gde u Plam Springu počinje da radi u vlastitoj klinici kao hirurg estetske i rekonstruktivne hirurgije. Njegovi pacijenti su bili ugledni ljudi iz filmske industrije Holivuda, žitelji Los Anđelosa i Palm Springa. Jako uspešan rad u oblasti hirurg estetske i rekonstruktivne hirurgije uzdigao ga je na treće mesto kalifornijskih hirurga. Istovremeno dr Đorđević je kao član Republikanske stranke postao predsednik Odbora za Kaliforniju, ali i lobista za srpske interese u SAD.

Kao hirurg dr Borko Đorđević je operisao je više od 16000 pacijenata u SAD, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Emiratima; gde i danas radi – rečeno je u predlogu za članstvo u SKAIN. Krajem devedesetih godina dr Đorđević je razmišljao o trajnom povratku u Srbiju i u Beograd. Tada je učestvovao kao poslovni čovek u mnogim privrednim aktivnostima sa željom da unapredi ekonomski život u Srbiji i Crnoj Gori. Jedna od njegovih investicija je stvaranje Hirurškog centra u Herceg Novom, oživljavanje Instituta Simo Milošević u Igalu i otvaranje prve Klinike za estetske i rekonstruktivne hirurgije, koja je radila uspešno pune tri decenije.

U Srbiji doktor Đorđević je omogućio dogovore američkog Stej departmenta i Vlade Srbije oko ubrzavanja tranzicije iz socijalističke u modernu tržišnu ekonomiju. 

Posle svečanog proglašenja za akademika SKAIN profesor Đorđević se zahvalio na poverenju i podršci. „Primljen sam u Odeljenje medicinskih nauka SKAIN, jer svojim stručnim radom i društvenim aktivnostima mogu da i dalje da doprinosim razvoju srpske medicine i nauke, tako da presudno utičem na buduće generacije doktora i hirurga, ali i na kvalitet života našeg naroda i čovečanstva”, istakao je on.  

Za portal Rasejanje.info Marko Lopušina