Početna Informacije „Tu se i kupamo i jedemo!” – upadljivo zlatnom kosom, mali Radivojevići...

„Tu se i kupamo i jedemo!” – upadljivo zlatnom kosom, mali Radivojevići prkose crnilu u kući!

„Ukrašeni trgovi, okićeni domovi i bogata trpeza – prva su asocijacija na dolazeće praznike. Nažalost, u domu porodice Radivojević iz Trnjana kod Doboja, umesto bogate trpeze, zatekli smo trpezariju koja je spojena sa kupatilom”, istakli su predstavnici HO Srbi za Srbe, koji ovom akcijom žele da uplae plamen nade i u domu ove porodice. Na reči Ljubisave koja ima samo 10 godina da „u istoj prostoriji se kupaju i jedu”, predstavnici HO Srbi za Srbe su odličili da pokrenu veliku akciju pomoći. Njihov cilje je da ovoj vrednoj porodici renoviraju i opreme kuću.

Prenosimo i njihovu priču kako žive ukućani ove porodice.

„U istoj prostoriji se kupamo i jedemo” – rečl su male Ljubisave (10) koje su nas ostavile bez teksta. Iako još uvek mala, Ljubisava je svesna situacije u kojoj se nalazi njena porodica. Ispucali zidovi, propala stolarija koju krpe ćebićima, betonski pod i poljski toalet – surova je realnost za nju i još petoro mališana. Upadljivo zlatnom kosom, kao da prkose crnilu u kući!


Foto: HO Srbi za Srbe

„Savo ima 14 godina, Vaso 12, Milivoj 9, Siniša 7 i Nevenka 6. Nas petoro smo s majkom u jednom krevetu, a tata i najmlađa sekica spavaju zasebno. Zbog toga mi je najveća želja da imam svoj krevet” rekla je Ljubisava.

Vredni domaćini, majka Gordana i otac Stanko, bore se svakodnevno da ulepšaju detinjstvo svojoj deci i izvedu ih na pravi put. „Muž radi teške fizičke poslove, a ja se najviše brinem oko dece. Uspeli smo da podignemo kredit i izgradimo svinjac, pa trenutno čuvamo svinje i druge domaće životinje. Takođe, sadimo kukuruz. Deca su poslušna i vole da nam pomažu, pa uspevamo sve da postignemo”, ispričala je Gordana.

Kuća u kojoj žive nije skroz njihova. Na spratu živi Stankov brat sa dvoje dece. Kako kažu, okolo su sve stariji ljudi, pa je kuća puna dece jedina nada Trnjanima da neće biti još jedno mesto u Republici Srpskoj koje će nestati usled bijele kuge. „Teško je odgajati decu u ovakvim uslovima. Ipak, oni nam daju snagu da se borimo. Zlatna moja deca. Kao majci, najveća mi je želja da renoviramo kuću i da napokon imamo pravo kupatilo”, poručila je Gordana.

Harmonija koja vlada među decom pravi je pokazatelj ljubavi i sloge u ovoj porodici. Zajedno se igraju, pomažu roditeljima i idu u školu. „Igramo se lopte, između dve vatre… Volimo i da pomažemo roditeljima. Ljubisava kuva i pere sudove, Savo je najviše oko životinja, a ja volim da cepam drva”, istakao je dvanestogodišnji Vaso.

Svesni izazova s kojima se suočavaju Radivojevići, humanitarna organizacija Srbi za Srbe odlučila je da pokrene veliku akciju pomoći. Naš cilj je da ovoj vrednoj porodici renoviramo i opremimo kuću. Upalimo plamen nade i u domu porodice Radivojević!