Početna Informacije Fondacija Studenica dodelila nove stipendije

Fondacija Studenica dodelila nove stipendije

„Oni su nada i budućnost Srbije, i već treću deceniju dobijaju stipendije koje im pomažu da razviju svoje talente i usavrše znanje. To su najbolji među najboljima, a Fondacija Studenica brine da tako i nastave kroz podršku koju im pruža”, istakli su predstavnici Fondacije Studenica, koji su ove godine dodelili 45 stipendija, od toga 14 za buduće učitelje i nastavnike.

U prostorijama Fondacije Studenica u Krunskoj ulici u Beogradu, u utorak je održana svečanost povodom dodele stipendija i potpisivanja ugovora sa srpskim studentima. Na potpisivanju Ugovora predstavljeno je četrdeset pet talentovanih studenata koji su izabrani na Konkursu i time postali stipendisti Fondacije Studenica za akademsku 2023/24. godinu, a na osnovu izuzetnih individualnih ostvarenja u školovanju, nagradama koje su osvajali, finansijskih potreba, kao i njihove uključenosti u pomoć zajednici kojoj pripadaju.   


Foto: Fondacija Studenica

„Ove godine broj stipendija veći je od uobičajenog kako bi se pomogli posebno studenti koji se opredele za učiteljska i nastavnička zanimanja u želji da se osnaži ugled časne profesije učitelja i nastavnika i sa namerom da se mladi ljudi motivišu da odaberu i posvete se tom plemenitom zanimanju. Tako se na listi dobitnika stipendije Fondacije Studenica nalazi i četrnaest sjajnih studenata učiteljskih i pedagoških fakulteta i studenata na katedrama za srpski jezik i matematiku nastavničkog smera. Ostale stipendije dodeljene su po dosadašnjoj tradiciji Fondacije Studenica studentima svih usmerenja sa različitih fakulteta iz cele Srbije sa Kosovom i Metohijom i iz Republike Srpske, kao i jedna za srpskog studenta u regionu”, rečeno je u ovoj organizaciji.

Lista dobitnika stipendija se nalazi ovde.                               

Odluka o izboru kandidata i ove godine bila je izuzetno teška jer je pristiglo preko 560 prijava, a biografije gotovo svih kandidata su zadivljujuće. „Mi kao društvo u celini možemo da budemo ponosni što u svom okruženju imamo toliko mladih, talentovanih, pametnih i vrednih studenata”, naglašeno je u Fondaciji.

Fondacija Studenica i ove godine deo stipendija dodelila je u partnerstvu sa Srpskim filantropskim udruženjem (SPA) iz Njujorka, a posebnu zahvalnost duguje dobrotvorima koji su učešćem na Gala večeri STUDENICA 23 obezbedili 14 stipendija za učiteljska i nastavnička zanimanja.

Godišnja stipendija iznosi hiljadu i pet stotina američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti što iznosi okvirno sto šezdeset hiljada dinara.

O Fondaciji Studenica

Fondacija Studenica je osnovana uz veru da su obrazovanje i ulaganje u mlade osnov razvoja društva i da ćemo, pomažući njih, na najbolji način uticati na budućnost Srbije sa Kosovom i Metohijom i Republike Srpske. Stoga, stipendije Fondacije Studenica  predstavljaju ne samo materijalni ulog u njihovu budućnost već i zalog opšteg prosperiteta i budućnosti Srbije i srpskog naroda.

Od osnivanja 1993. godine do danas, Fondacija je stipendirala preko dve hiljade mladih svih obrazovnih profila, od kojih su mnogi danas lideri naučnog, javnog i poslovnog života Srbije, regiona i sveta. Fondaciju Studenica osnovale su ugledne porodice srpske dijaspore u Americi, na čelu sa Miroslavom Majklom Đorđevićem, kako bi kroz obrazovanje mladih pomogli napredak srpskog društva. 

Fondacija nosi ime znamenitog srpskog manastira, kao simbola srpskog prosvetiteljstva i napretka, za šta je dobila blagoslov, kao i specijalnu dozvolu da u svom logou koristi i čuveni Studenički krst.

Fondacija Studenica podstiče studente da se međusobno pomažu i uključuju u društveni rad, čime i sami šire ideje filantropije. Stipendisti dolaze sa fakulteta koji izučavaju različite naučne oblasti, a njihove ideje i projekti koje zajedno sa Fondacijom realizuju potvrđuju nam da su oni zaista budućnost naše zemlje. Svakodnevno dele svoje karijerne uspehe, a na blogu Fondacije „(S)MISAO” dele studentska iskustva, savete i zanimljive studentske priče kroz adekvatan sadržaj. U narednom periodu Fondacija želi da podrži inicijative stipendista da se povežu sa srpskim studentima u svetu, i da srpsku dijasporu približe matici Srbiji. O stipendistima čitajte na stranici.