Početna Događanja U Trstu obeležena hramovna slava

U Trstu obeležena hramovna slava

Crkvena opština Trst u Italiji obeležila je ove nedelje svoju hramovnu slavu – praznik Svetog Spiridona. U ponedeljak 25. decembra 2023. godine, svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika Andrej, uz sasluživanje sveštenstva Italije i Malte i gostiju iz Slovenije (prote Perana Boškovića, umirovljenog sveštenika iz Ljubljane i prote Tome Ćirkovića, aktivnog sveštenika iz Kopra). Liturgiju je pratio hramovni hor, uz dirigentsku palicu Ane Kairo iz Trsta. Obeležavanju hramovne slave učestvovao je veliki broj vernika iz Trsta i okoline, Istre i Slovenije. Svetoj čaši je pristupio znameniti deo vernika, kako Srba, tako i Rusa, Ukrajinaca, i drugih pravoslavaca.


Foto: CO Trst

„Vladika Andrej je u besedi  nadahnuto govorio o Svetom Spiridonu i njegovom žitiju ali i o ovom velelepnom hramu, koji istinski pleni lepotom i monumentalnošću, koga su podigli ugledni i znameniti  Srbi ne samo da se dive njegovoj lepoti već da se u njemu sabiraju i da se Bogu mole, čuvajući svoju veru ali i svoje ime kao duhovno i kulturno nasleđe. Vladika je zablagodario vernicima što su došli u velikom broju, što je jasan znak da slede put svojih predaka i velikana naših koji su sami hodili putem Svetog Save”, istakao je protojerej-stavrofor Raško Radović.

Nakon slavskog obreda vladika je uručio arhijerejsku gramatu generalnom konzulu Republike Srbije u Trstu Ivani Stojiljković za aktivni i nesebični rad na očuvanju naših tradicionalnih i kulturnih vrednosti kao i identiteta našeg naroda, a posebno na dobroj saradnji sa lokalnim i regionalnim vlastima što je doprinelo uvećanju dobrog ugleda našeg naroda u regijama Frijuli, Venecija, Veneto i Trentino.

Arhijerejska gramata za generalnu konzultu Republike Srbije u Trstu Ivanu Stojiljković
Foto: CO Trst

Kako i dolikuje ova divna svečanost je završena trpezom ljubavi (svečanim slavskim ručkom sa vernicima) u parohijskoj sali, koji je priređen u organizaciji Crkvene opštine, vrednim rukama naših parohijana iz SKUDa Pontes-Mostovi.