Početna In Memoriam In Memoriam Dik Marti, švajcarski senator i tužilac, specijalni izvestilac Saveta Evrope

In Memoriam Dik Marti, švajcarski senator i tužilac, specijalni izvestilac Saveta Evrope

Kao specijalni izvestilac Saveta Evrope istraživao je zločine Oslobodilačke vojske Kosova i obelodanio izveštaj o umešanosti pripadnika OVK u otmice, ubistva i trgovinu organima Srba na Kosovu i u Žutoj kući u Albaniji.

Danas su mediji u Švajcarskoj preneli da je u 79. godini preminuo Dik Marti, švajcarski senator i tužilac, zahvaljujući čijem savesnom radu svet je saznao za zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova o otmicama, ubistvima i trgovini organima Srna na Kosovu i Metohiji u Žutoj kući u Albaniji.

Dik Marti je poslednjih godina bio pod posebnom zaštitom zbog pretnji smrću koje je dobijao. On je svojevremeno izjavio da je ćutao 18 meseci, da mu je ugrožen život jer je poštovao, možda i previše, saveznu pravosudnu vlast. Kako je potom rekao „pritisak na njegovu porodicu, a posebno unuke, bio je prevelik”.  Nakon Tačijevog hapšenja albanska štampa počela da ga targetira, a čak i u albanskom parlamentu upućene su reči mržnje prema njemu.

Dik Marti je autor izveštaja iz 2010. godine na osnovu kojeg su osnovana Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu u kojima se sudilo liderima OVK. Na komentare da je „postao plen ruske i srpske propagande” Martin je više puta odgovorio da pokušao da nikada ne ode u Srbiju. „Univerzitet u Beogradu me je nekoliko puta zvao. Moja knjiga je prevedena na „srpsko-hrvatski jezik“. Trudio sam se da nikada ne odem u Srbiju, jer sam uvek pokušavao da se klonim politike”, svojevremeno je govorio Dik Marti.

U njegovim izveštaju o zločinima OVK je stajalo da postoje solidni dokumentacioni dokazi koji pokazuju umešanost „Dreničke grupe”, i njenih finansijskih sponzora, u vezi pranja novca, šverca droge i cigareta, trgovinom ljudima, prostitucijom i nasilnom monopolizacijom najvećih kosovskih ekonomskih sektora, uključujući gorivo za vozila i gradnje. Takođe on je ukazao na „nehumano postupanje prema ljudima i nelegalnom trgovinom ljudskim organima na Kosovu”. Ukazao je da je izvestan broj Srba i kosovskih Albanaca bio zarobljen i držan na tajnim lokacijama na teritoriji severne Albanije, u zatvorskim objektima pod kontrolom OVK i da su ova lica bila „izložena nehumanom i degradirajućem postupanju pre nego što su konačno nestala”.

Dik Marti je rođen 7. januara 1945. godine. Bio je švajcarski političar i državni tužilac kantona Tičino. Takođe je bio član Švajcarskog saveta država (od 1995. do 2011.) i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu. Od 1972. do 1975. godine, Marti je radio na Institutu Maks Plank za strano i međunarodno krivično pravo u Frajburgu u Nemačkoj i bio je odgovoran za odeljenje o švajcarskom pravu.

Pored političkog rada, Marti je od 1996. godine bio predsednik Turizma Švajcarske, kao i predsednik Švajcarske fondacije za skautizam.

U januaru 2014. Marti je imenovan za šefa Nezavisne komisije za reformu biciklizma od strane Union Cicliste Internationale, sa zadatkom da istražuje doping u sportu tokom 1990-ih i 2000-ih.

Foto: Savet Evrope u Strazburu