Početna Zanimljivosti Na današnji dan 1834. počele da izlaze Novine serbske

Na današnji dan 1834. počele da izlaze Novine serbske

Na današnji dan, 5. januara 1834. godine u Kragujevcu su izašle Novine serbske, prvi srpski informativni list štampan u zemlji, službeno glasilo kneževine Srbije.

Začetnik srpskog novinarstva, urednik i osnivač Novina serbskih, Dimitrije Davidović je Novine serbske počeo da objavljuje još 1. avgusta 1813. godine u Beču. Pune tri godine list je izlazio svaki dan osim nedelje i praznika, a zatim dva puta nedeljno.

List je počeo da izlazi u vreme ratova udružene evropske koalicije protiv Napoleona. Pored ratnih vesti, donosio je proklamacije i naredbe vladara, ukaze i naimenovanja, a na kraju i redovno „Tečenije novca na Vienskoj berzi”.

Posle izlaska Dimitrija Frušića iz redakcije, Davidović je vodio veliku borbu za opstanak Novina, jer je njihov tiraž i broj pretplatnika od 1816. godine stalano opadao, a tome je znatno doprinosila i austrijska cenzura, koja nije dozvoljavala novinama mešanje u politiku. Uloživši napore da spase list, Davidović je 1819. godine nabavio i sopstvenu štampariju i pokrenuo almanah Zabavnik. Međutim i pored svega, dugovi su se samo povećavali.

Polovinom 1821. godine Davidović je napustio Beč i prešao u Srbiju, ostavivši Novine svom saradniku, studentu prava Petru Matiću. Austrijske vlasti su saznavši za taj postupak Davidoviću oduzele pravo na dalje izdavanje lista i tako se završila prva, „bečka faza”, Novina serbskih.

Davidović je otišao u Kragujevac, gde je uz dozvolu kneza Miloša, 23. marta 1832. godine objavio Probni broj svojih budućih novina.