Početna Kultura Izložba Paja i Klimt u Galeriji Matice srpske produžena do 18. februara

Izložba Paja i Klimt u Galeriji Matice srpske produžena do 18. februara

Izložba „Paja Jovanović i Gustav Klimt”. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja u Galeriji Matice srpske produžena je do 18. februara zbog velikog interesovanja publike, a svakog vikenda posetioci će u 17.00 sati imati kustoska vođenja kroz postavku.

Jedinstvenu izložbu u zajedničkoj organizaciji tri nacionalne muzejske ustanove – Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere – otvorila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković.

Na izložbi su predstavljena tri ženska portreta iz tri muzeja: Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere. Ova tri dela, od kojih su dva prvi put izložena u Srbiji, ukazuju na sličnosti i razlike među velikim umetnicima, govore o društvenom kontekstu u kojem su nastajali i istovremeno povezuju muzeje iz čijih su kolekcija. U prostoru Galerije Matice srpske se prvi put spajaju stvaralaštvo Paje Jovanovića i Gustava Klimta, pokreću se dijalozi o njihovom umetničkom razvojnom putu, ali i o vezama srpske i austrijske kulture u godini koja prethodi obeležavanju 150 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Austrije.

Izvor: Ministarstvo kulture