Početna Informacije Javni poziv za prijavu predloga projekata podrške saradnji sa srpskom naučnom dijasporom

Javni poziv za prijavu predloga projekata podrške saradnji sa srpskom naučnom dijasporom

Fond za nauku Republike Srbije je otvorio Javni poziv za prijavu predloga projekata u okviru Programa podrške saradnji sa srpskom naučnom dijasporom – Zajednički istraživački projekti (DIJASPORA 2023). Program podržava osnovna i primenjena istraživanja u svim naučnim oblastima. Projekti u okviru ovog programa nemaju unapred zadate teme.

Program DIJASPORA 2023 omogućava istraživačima da definišu zajednička istraživanja, oforme nove timove i sarađuju sa naučnoistraživačkim organizacijama u Srbiji i svetu. Na Javni poziv za program DIJASPORA 2023 mogu da konkurišu akreditovane NIO u Republici Srbiji.

Projektni tim se sastoji iz dve grupe. Prvu grupu čine istraživači iz Republike Srbije, na čelu sa rukovodiocem projekta. Drugu grupu čine istraživači van Republike Srbije iz jedne ili više NIO iz inostranstva, na čelu sa istraživačem iz dijaspore koji je zaposlen u NIO iz inostranstva.

Ciljevi programa DIJASPORA 2023 su unapređenje naučne izvrsnosti i relevantnosti istraživanja u Srbiji uspostavljanjem veza sa istraživačima iz srpske dijaspore koristeći njihove kompetencije i podršku kroz zajedničke projekte u zemlji i inostranstvu, kao i razvoj međunarodne saradnje, transfer znanja i tehnologija i uključivanje naučne dijaspore u naučnoistraživački rad i inovacije u Republici Srbiji.

Ukupan budžet programa DIJASPORA 2023 je 2.200.000 evra. Sredstva su obezbeđena kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji (Projekat SAIGE), partnerski projekat Republike Srbije, Evropske unije i Svetske banke.

Maksimalan budžet po projektu iznosi 200.000 evra, dok je trajanje projekata do 24 meseci.

Predlozi projekata se podnose u elektronskoj formi putem portala Fonda za nauku RS.

Javni poziv za prijavu naučnoistraživačkih projekata je otvoren 22.12.2023. godine i trajaće do 28.03.2024. godine, do 15 časova po srednjoevropskom vremenu.

Izvor: Fond za nauku