Početna In Memoriam Masovna grobnica pretvorena u igraonicu?! Sankanje na Spomen-groblju na kome počiva i Sasa...

Masovna grobnica pretvorena u igraonicu?! Sankanje na Spomen-groblju na kome počiva i Sasa Šumanović!

Često smo svedoci da se mnoga Spomen groblja u Srbiji ne poštuju, da se na njima i u kompleksima oko njih održavaju veselja, da se roštilja uz muziku, održavaju koncerti, uživa u sportu ili zimskim radostima… Činjenica je da je Srbija umorna od ratova, sankcija, bombardovanja, konstanto loših i negativnih vesti ali do skora stanovnici Srbije nisu bili ravnodušni prema svojim žrtvama tokom svih ratova, posebno onim koji su okončali u masovnim grobnicama.
Ipak poslednjih godina sve češće nam, na žalost, stižu vesti da se nad mnogim humkama roštilja, peva, izvode koncerti pa i svadbe, održavaju privatne i organizovane sportske manifestacije… a poslednja u nizu stigla je iz Sremske Mitrovice gde su se na Spomen groblju gde je sahranjeno preko 6000 žrtava nacističkog i ustaškog terora u Drugom svetskom ratu deca sankala uz ciku, graju i veselje.

U nadi da ćemo se zapitali kuda ide ova naša civilizacija i kako bi se osećali da neko od naših najbližih počiva na tom mestu i kako bismo reagovali prenosimo tekst portala Mitrovica.info. Događaj se dogodio u prvoj polovini januara, ali se slični (događaju) na žalost prečešto ponavljaju (Kragujevac, Valjevo, Šabac, Beograd…)
Kada već ne pričamo dovoljno o strašnom i genocidnom stradanju našeg naroda i ne odajemo dovojno pošte, bar bi bilo lepo, da se malo edukujemo i pustimo sve te žrtve, koje nisu imale mogućnost da imaju svoje porodice ili da učestvuju u odrastanju svoje dece … da počivaju u miru.

Društvene mreže preplavile su ovih dana fotografije mitrovačkih mališana i njihovih roditelja kako se uz ciku, graju i veselje, bezbrižno sankaju na Spomen-groblju, gde je sahranjeno preko 6.000 žrtava  nacističkog i ustaškog terora u Drugom svetskom ratu!

Ogorčeni građani i boračke organizacije slučaj su prijavili svim nadležnim gradskim i republičkim institucijama, dok su obaveštene i policija i komunalna policija Grada Sremska Mitrovica!

–Ovo je prevršilo svaku meru! Deca nisu kriva, odgovornost za ovakvo bestijalno radovanje i zimske aktivnosti nad leševima i kostima naših predaka, svakako je na njihovim nesavesnim roditeljima! Roditelji, u pamet se uzmite, pre 80 godina klanica i stratište,  postade danas sankalište! Malo je reći da smo  šokirani, uznemiravaju se seni žrtava, koji leže ispod ovih humki, gde se deca bezbrižno penju i spuštaju na sankama, a roditelji  bake i deke  ih još i slikaju i fotografije kače na društvene mreže! – ogorčen je Vladimir Balašćak, glumac mitrovačkog pozorišta Dobrica Milutinović, čijih nekoliko predaka  je streljano 1942. godine i pokopano ovde na Spomen-groblju.

Jedan Mitrovčanin u komentarima je napisao: „Pričao mi je jedan od očevidaca, sada pokojni, kako su ta brdašca tri dana pulsirala! Ljudi su živi tu sahranjivani, samo prvog u koloni vezanih fašisti bi ubijali, dok su drugi  živim krečom prelivani, pa zatrpavani. Jeza me hvata od ovih prizora zimskih radosti na takvom mestu bola i patnje! Pa zar to roditelji i rodbina  te dece, ne znaju istoriju svoga  grada i  države?! Ako ne znaju, neka pročitaju, neka se edukuju!”

-Borci i građani Sremske Mitrovice ogorčeni su ovakvim ponašanjem na najvećem stratištu u Srbiji iz Drugog svetskog rata! Gde je nama kultura sećanja? Jauke i krike živih zakopanih sada su zamenili graja i veselje! Zar je ovde mesto za dečije igre?! Zar u gradu nema mesta za sankanje, pitam sad i ovde njihove roditelje! Sram ih bilo! Zahtevamo hitnu intervenciju policije, inspekcija, komunalne policije, Službe obezbeđenja Spomen-groblja da upozore te roditelje i, naravno, kazne. Obavešteno je nadležno ministarstvo, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Muzej žrtava genocida u Beogradu i druge nadležne institucije, ogorčen  je  Rada Korica, predsednik SUBNOR-a Sremske Mitrovice.

Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici kaže da su svuda u memorijalnom kompleksu postavljene informacione table, te da ne postoji mogućnost da neko nije obavešten o kakvom mestu od istorijskog značaja se radi!

–Spomen-groblje nalazi se pored starog Pravoslavnog groblja, na mestu gde su bile zajedničke grobnice nekoliko hiljada streljanih rodoljuba od strane fašista i ustaša tokom 1942.godine. U velikoj ustaškoj i nemačkoj ofanzivi na Frušku goru i Srem u leto 1942.godine predvođenom zloglasnim ustaškim oficirom Viktorom Tomićem uhapšen je i mučen u mitrovačkoj kaznioni i čuveni slikar Sava Šumanović, koji je sa hiljadama rodoljuba ovde pokopan, kaže Šulaja, navodeći da je Zavod u nekoliko navrata tražio intervenciju komunalne policije povodom dešavanja na Spomen-groblju.

Memorijalni kompleks, koji se prostire na 12 hektara, sastoji se iz više celina, svečano je otvoren 1960. godine i delo je arhitekte Bogdana Bogdanovića. Spomen-groblje nalazi se pod zaštitom države kao znamenito mesto od velikog značaja.

Poslednji put obnovljeno je pre desetak godina sredstvima iz gradskog budžeta, kada su izvedeni kompletni konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi svetilišta i lavirinta,  staza na celoj površini Spomen-parka, buktinja i urne,  kao i  uređenje mobilijara, klupa i rasvete, sa postavljanjem info-tabli.

Izvor: N. Božić Mitrovica.info
Foto: Mitrovica.info