Početna Događanja U Tekelijanumu održana Svetosavska akademija

U Tekelijanumu održana Svetosavska akademija

U svečanoj sali zadužbine Save Tekelije u Budimpešti, održana je tradicionalna Svetosavska akademija, uz prigodne besede, uručenje priznanja zaslužnima i svečani kulturno-umetnički program.

Davne 1838. godine, prvi pitomci uselili su se u Tekelijanum, a prvu Svetosavsku akademiju su proslavili 27. januara naredne godine, na Dan Svetoga Save i na imendan Save Tekelije. Iste godine je prvi put himna Svetom Savi javno izvedena na đačkoj proslavi u Segedinu. Srbi u Mađarskoj tradiciju proslave prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva nastavljaju svake godine, slave Savindan, spajajući svetovni kult prvog srpskog prosvetitelja sa slavljem matičinog dobrotvora. 

Program učenika
Foto: Srpske nedeljne novine

Ženski hor Srpske gimnazije Nikola Tesla, pod vođstvom profesorke Olivere Mladenović Munišić, izveo je Tropara Svetom Savi i otvorio svečanost, da bi zatim najmlađi učesnici iz Segedinske podružnice Srpskog obrazovnog centra Nikola Tesla izveli recital o životu i delu prvog srpskog arhiepiskopa, najmlađeg sina Stefana Nemanje i sveca Srpske pravoslavne crkve, koga slave svi srpski đaci. Učenike su pripremili nastavnica Tamara Tešić Adamov i veroučitelj, protojerej Dalibor Milenković.

Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj obratila se sobraniju pozdravnim rečima dobrodošlice i zahvalila se uvaženim gostima i svim učesnicima što su uveličali budimpeštansku proslavu.

Kulturni program je nastavljen tačkom Srpskog pozorišta u Mađarskoj. Milan Rus, direktor i dramski umetniki i Branimir Đorđev, glumac, izveli su odlomke iz predstave „Čudo u Tekelijanumu“, Petra Miloševića, u znak sećanja na nedavno preminulog srpskog pisca iz Mađarske. Zatim je moderator, Branimir Đorđev pročitao imena nagrađenih pojedinaca, dobotnika Povelje Svetog Save i nagrade Save Tekelije, kojima svake godine na ovaj dan, Samouprava Srba u Mađarskoj nagrađuje pojedince za njihovo zalaganje i rad u srpskoj zajednici.

Ženski hor Srpske gimnazije Nikola Tesla
Foto: Srpske nedeljne novine

Ovogodišnji dobitnici Povelje Svetog Save su Zorica Stepanov, predsednica Srpskog kluba u Mohaču i protojerej Zoran Ostojić, arhijerejski namesnik budimski i paroh budimpeštanski.

Ovogodišnji dobitnici Povelje „Sava Tekelija“ su Tihomir Tibor Barabaš, staratelj srpskog pravoslavnog hrama u Baji i Dejan Dujmov, mladi aktivista. Nakon uručenja nagrada Svetomir Radulović je održao Svetosavsku besedu.

Izvor: Srpske nedeljne novine