Početna Događanja Savindan proslavljen u Braunau na Inu u Austriji

Savindan proslavljen u Braunau na Inu u Austriji

U hramu Sv. apostola i evangeliste Marka u Braunau na Inu obeležavanje Savindana otpočelo je prazničnom večernjom službom. Sutradan, na sam dan praznika 27. januara prezviter Andrej Živković je služio svetu liturgija. „Veliki broj dece zajedno sa svojim roditeljima okupio se oko svog duhovnog oca, gde su svi jednodušno sabrani prinosili molitve Svetom Savi. Svojim skladnim pojanjem pevnica pri hramu Sv. apostola Marka doprinela je lepoti bogosluženja”, istaknuto je u ovoj Crkvenoj opštini.


Foto: CO Braunau

„Naša vera treba da bude čvrsta, istinita, potvrđena našim životom, našim delima upravo kao vera Sv. oca našeg Save znajući da vera bez dobrih dela je mrtva. Vera je upravo ta koja pokreće sve nas, koja čini čudesa što nam je svakako svojim životom posvedočio i najveći rođen iz našeg roda – Sv. Sava. Odrekavši se ovozemaljskoga života i krune, prigrlio je put molitve, posta i pokajanja pokazavši svojim primerom svima nama put koji vodi u naručje Božje”, istakao je paroh Andrej u svojoj besedi.

Ovogodišnji kolačari, porodica Dragnić iz Matighofena pripremila je slavska obeležja koja su nakon svete Liturgije osvećena. Prigodnim programom – recitacijama i pojanjem u slavu i čast Sv. Savi mnogobrojna deca obradovala su sabrane verne. Usledila je tradicionalna podela svetosavskih paketića od strane kolačara a ujedno i uručenje ikona Sv. Save od strane Uprave hrama za pokazanu ljubav prema majki crkvi i Sv. Savi. Nakon podele paketića usledila je trpeza ljubavi koju je ove godine priredila porodica Dragnić. Deo kolača i uloge domaćina za sledeću godinu prihvatila je porodica Stanojlović iz Matighofena.