Početna Događanja Parohija Svetog Save u Rimu obeležila Savindan

Parohija Svetog Save u Rimu obeležila Savindan

Episkop Andrej bogoslužio je svetu arhijerejsku liturgiju u Rimu, minule nedelje, kada su parohijani Svetog Save u Rimu, svečano proslavili svoju hramovnu slavu. Episkopu austrijsko-švajcarske, Italije i Malte sasluživali su nadležni paroh protoprezviter Roman Fišer i arhimandrit Teodorit Bijendikov iz odeske Eparhije.

„Episkop je u svom obraćanju vernicima govorio o neizmernom značaju Svetog oca našeg Save, prvog prosvetitelja i arhiepiskopa srpskog, za naš vasceli srpski rod. Govorio je da nije slučajno što se na samom početku osnivanja crkvene zajednice u Rimu odredilo da hram bude posvećen isključivo Svetom Savi – njemu kao rukovoditelju u duhovnom životu, baš u ovoj okolini i ovom gradu. To da značaj Svetog Save prevazilazi bilo kakve okvire, prepoznao je i Sveti Vladika Nikolaj koji je znao da je važno da i drugi narodi saznaju više o životu i delu Svetoga Save, stoga nije slučajno to što je najpre smatrao neophodnim da na engleski jezik prevede knjigu Život Svetoga Save (The Life of Saint Sava)”, istakao je vladika, a preneo eparhijski sajt.  Episkop je potom govorio o samom ovozemaljskom putu svetitelja, njegovim počecima na Svetoj Gori sve do osnivanja manastira Hilandara, pa do njegovog povratka u Srbiju iz očinske brige za duhovno stanje svog naroda, gde je otpočeo svoj krajnje plodonosni podvig misionarenja i prosvetiteljstva.


Foto: CO Rim

„Vladika Andrej je izrazio svoju blagodarnost nadležnom svešteniku proti Romanu, potom predsedniku Ivanu Plavšiću i celokupnom Crkvenom odboru kao i svima onima koji su sa puno ljubavi organizovali ovogodišnju proslavu hramovne slave u italijanskoj prestonici, a naročito svim vernicima koji su svojim dolaskom dokazali veliku ljubav prema svetitelju, pokazavši svoju opredeljenost za idenje svetosavskim putem ma gde god bili. Uzvratno se episkopu u ime celokupnog odbora zahvalio predsednik Crkvenog odbora, ističući njihovu blagodarnost zbog svega što vladika Andrej čini za srpsku crkvenu zajednicu u Rimu. Nakon Božanstvene liturgije, najmlađi parohijani su recitovali pesme u čast Svetog Save, a u nastavku im je vladika podelio paketiće na uspomenu i u čast ovog velikog dana, koje je pripremila i donirala Crkvena opština. Za pevnicom su za vreme bogosluženja odgovarali doktorant teologije Vid Erceg, Marija Radević i dr Milosav Đoković”, prenela je CO Sveti Sava u Rimu.

Sa Svetosavkse akademije u RImu
Foto: CO Rim

U prostoriji prijficio Collegio Russicum je održana Svetosavska akademija. Vladika je zajedno sa protom Romanom osveštao slavska znamenja i prerezao slavski kolač. Po pevanju Svetosavske himne usledila je akademija uz muzički program, koji je bio obogaćen izvedbama nadarenih operskih pevača: Stefanije Hrle i Sonje Zdjelar, uz pijanistkinju Martinu Dukovsku. Vladika Andrej je govorio o velikanu našeg naroda – Mihailu Pupinu, održavši predavanje o njegovom primeru života kao jednog od onih koji su dostojanstveno nosili svoje svetosavsko nasleđe, koje mu je pružalo potporu i izvor nove snage za velika postignuća i istrajavanje u veri daleko od svoje domovine. On se posebno osvrnuo na prijateljstvo Mihaila Pupina i Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića, naglašavajući zajedničku i neraskidivu nit koja ih je spajala, a to je vođenje primerom Svetog Save u sve dane njihovih ovozemaljskih života. U nastavku je održan i drugi deo muzičkog programa, a potom je organizovano zajedničko posluženje za sve prisutne zvanice.
Tokom ovog boravka u Rimu vladika je osveštao ikone Presvete Bogorodice i Gospoda Isusa Hrista koje je ova crkvena zajednica dobila na dar od episkopa dalmatinskog Nikodima, a kom je Episkop Andrej zbog toga iskazao svoju blagodarnost. Ikone je naslikala umetnica i sekretar CO Marija Radević.