Početna Događanja U nemačkom Frajburgu obeležena crkvena slava Sveti Sava

U nemačkom Frajburgu obeležena crkvena slava Sveti Sava

Crkvena parohija Sveti Sava u Frajburgu minule nedelje obeležila je svoju slavu Svetoga Savu onako kako to dolikuje – liturgijom, molitvom, recitacijama dece, podelom paketića, zajedničkim ručkom i srpskim kolom. Po prvi put na ovakvoj manifestaciji bila je prisutna koorodinatka Srpska dopunske škole za nemačke pokrajine (Baden-Virtemberg i Bavarsku) kao i za Španiju i Rusiju Tatjana Hot, koja je za ovu priliku iz Minhena stigla preko Štutgarta.
Svetu liturgiju bogoslužio je lokalni sveštenik Saša Vračević, koji je kratko i besedio o Svetome Savi. Deo učenika Srpske dopunske škole iz Frajburga predvođeni učiteljicom Marijom Kačarević-Mašić izveo je recitacije posvećene prvom srpskom arhiepiskopu Svetome Savi. Učenici su na kraju priredbe prikazali u svoje likovne radove, nacrtane u čast Svetome Savi.


Foto: Rasejanje.info

Koordinatorka Srpske dopunske škole predala je deo nagrade učenici osmog razreda Dunji Tadić za osvojeno prvo mesto na prvom literarnom konkursu Srpsko-prosvjetnog i kulturnog udruženja Prosvjeta iz Štutgarta na temu „Zašto volim otadžbinu?”. Ona je u svoje ime i ime Ministarstva prosvete Republike Srbije koje organizuje nastavu na srpskom jeziku u inostranstvu , čestitajući praznik Svetoga Savu, da nastave put Svetosavlja. „Obeležavajući dan Svetoga Save mi obeležavamo dan kada smo postali kao narod objedinjeni, samostalni i u veri i jasno odlučni da je Svetosavlje naš jedini put. Jezik je nešto što ide pod ruku sa našim identitetom. Čuvajte ga i negujte, kako bi ostali svoji i u tuđini”, istakla je koordinatorka Hot pozvavši roditelje da upišu decu u Srpsku dopunsku školu, koja je besplatna i koja je priznata u Srbiji i Republici Srpskoj.

Porodica Danilović, Dejan i Dragan, sa ćerkom Dejanom, sinom Davidom i snahom Radom bila je ovogodišnji domaćin crkvene slave. Njihova slavska obeležja je osveštao i slavski prezreo sveštenik Vračević. Kolačari naredne slave su članovi porodici Ilić.

Uz zajednički ručak, muziku, lepe priče, dobro raspoloženje i nezaobilazno kolo proveden je lep dan pun druženja, veselja uz nezaobilazno kolo.


Foto: Rasejanje.info