Početna Događanja Brisel u duhu Svetosavlja

Brisel u duhu Svetosavlja

Dopunska nastava na srpskom jeziku koju u prestonici Kraljevine Belgije Briselu organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije obeležila je školsku slavu.

Svetosavska akademija u Briselu održana je protekle nedelje u Crkvi Svetog Save. Hramovna slava i slava Dopunske škole na srpskom jeziku Ivo Andrić otpočela je liturgijom koju je služio episkop zapadnoevropski Justin. Vladika je prelomio kolač sa đacima i članovima KUD-a Đurđevak iz Antverpena, koji su bili i ovogodišnji gosti i učesnici priredbe.


Foto: Srpska dopusnka škola Brisel

Uglas otpevana „Himna Svetom Savi” najavila je bogat program, koji su pripremili đaci dopunske nastave na srpskom jeziku sa svojom nastavnicom Jelenom Stojanović. Članovi KUD Đurđevak su i  ove godine, manifestaciju ulepšali svojim koreografijama.

 „Ovom priredbom smo pokušali i potrudili se da pokažemo da smo dostojni potomci Svetog Save, našeg svetitelja i patrona, koji je neumorno utabavao staze kojima će hodati srpska pokolenja”, izjavila je nastavnica Jelena Stojanović. Ona je dodala da je neizmerno ponosna na svoje đake i njihove roditelje, kojima je posebno zahvalna na pomoći pri organizaciji priredbe, ali i na trudu i zalaganju u očuvanju našeg jezika, kulture i tradicije. Istakla je poseban značaj negovanja ljubavi prema domovini, koja traje i ojačava prenoseći se na mlade naraštaje, koji su njen ponos i njena budućnost.

Crkva je pripremila paketiće, koje je vladika podelio svoj prisutnoj deci, čiji je trud i rad posebno pohvalio, istakavši produhovljenost i toplinu koju su uneli u svačije srce.

Akademiji su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji Aleksandar Tasić, ambasador pri NATO-u Branimir Filipović, otpravnik poslova Misije Republike Srbije pri EU Danijel Apostolović, konzulka Oreta Novaković-Jovanović, počasni konzul Aleksandar Davidović, kao i mnogobrojne zvanice iz javnog i kulturnog života srpske zajednice u Belgiji.