Početna Događanja U Štutgartu održana Svetosavska akademija

U Štutgartu održana Svetosavska akademija

„Na dan ovaj Svetog Save, kad ga Srbi svuda slave, da Gospodu zavet damo, da mu tvrdo obećamo: Ići ćemo putem slave- starim putem Svetog Save, živećemo mi u slozi! O Gospode, Ti pomozi”, zavet je dat Svetom Savi i jedna od poruka učenika Sprske dopunske škole iz Štutgarta sa okolnim gradovima, koju su jasno preneli na svojoj Svetosavskog akademiji održanoj na Savindan u glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtemberga – Štutgartu. Preko 200 đaka otpevalo Svetosavsku himnu, a potom su binom marširale čete učenika, koji su govorili stihove i recitacije, izvođene iz duše i srca. Bilo je tu i dramskih prikaza, skečeva, divnih pesama. Ko je bio Sveti Sava, zašto je otišao u manastir Hilandar i zašto se zamonašio, zašto je mirio zavađenu braću i šta je ostavio u amanet svome narodu preneli su đaci nastavnica Slavice Simić, Marijane Todorović, Valentine Damjanović, Dušice Brljak i Jovane Knežević.


Foto: Rasejanje.info

Koordinatorka Srpske dopunske škole za Nemačku (pokrajine Baden-Virtemberg i Bavarska), Španiju i Rusiju Tatjana Hot došla je za ovu priliku iz Minhena. Ona je pozdravila sve prisutne, poručivši da je „Svetosavlje večna, živa akademija ljubavi i razumevanja. To je jednom za svagda upućena poruka ljudima koja je svetinja života i stožer  srpske svetlosti”.

Koordinatorka Hot je dodala da „obeležavajući Svetoga Save mi obeležavamo dan kada smo postali kao narod objedinjeni, samostalni i u veri i jasno odlučni da je Svetosavlje naš jedini put. Jezik je nešto što ide pod ruku sa našim identitetom. Čuvajte ga i negujte, kako bi ostali svoji i u tuđini”. U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije koje organizuje nastavu na srpskom jeziku na mnogim kontinentima ona je pozvala đaka u srpsku dopunsku školu koja je za njih besplatna, a za sve veoma korisna.

„Sveti Sava o učenju”, „Mala pesma o Svetom Savi”, „Zavet”, „U spomencu”, „Savin monolog”, „Srpska slava”, „Pesma o Svetom Savi”, „Sveti Sava i đaci” samo su neke od pesama i priča koje su se tog dana našle na repertoaru. Pored učenika Srpske dopunske škole nastupili su i đaci koji pohađaju nastavu veronauke pri našem hramu u Štutgartu

Prisutne je pozdravio i generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević kao i protojerej Milenko Bakmaz. I ove godine sa Svetosavske akademije u Štutgartu, koji preko tri decenije zajedno organizuju i škola, i crkva i država (Srpska dopunska škola, Srpska pravoslavna crkva u Štutgartu i Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu) poslata je poruka da se đaci vaspitavaju u duhu naše tradicije, negujući vrednosti našeg nacionalnog identiteta, kroz jezik, pismo, veru, običaje, istoriju, kulturu.


Foto: Rasejanje.info

Među mnogobrojnom publikom bila je generalni konzul Republike Bosne i Hercegovine u Štutgartu Vera Sajić, kao i predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu.  Kao i svake godine, učenici su obradovani podelom svetosavskih paketića.

Na ovoj akademiji uručene su i nagrade učenicima koji su učestvovali u prvom konkursu SPKD Prosvjete iz Štutgarta.