Početna Moja Priča Državno priznanje Zlatna medalja za zasluge za narod dodeljena našem kolegi dr...

Državno priznanje Zlatna medalja za zasluge za narod dodeljena našem kolegi dr Marku Lopušini

Zasigurno najbolji poznavalac srpskog rasejanja u ovom trenutku naš kolega, novinar i autor mnogih divnih dela dr Marko Lopušina je dobitnik ovogodišnjeg državnog priznanja Sretenjskog ordena – Zlatne medalje za zasluge za narod. Istraživaču i istoričaru srpske dijaspore dr Marku Lopušini orden je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, juče na Sretenje, povodom Dana državnosti Republike Srbije.

 „U svojim knjigama o rasejanju ujedinio sam sve Srbe sveta. Ovo priznanje me iskreno obradovalo, ponajviše jer je to odlikovanje za sve nas u porodici, za sve prijatelje, za sve poštovaoce”, istakao je dr Lopušina i dodao „Zahvaljujem se mojoj Jeleni, našem Dušanu i njegovoj Mirni, koji me uvek podržavaju u radu, zahvaljujem se akademiku prof Svetlani Matić iz Beča koja me predložila za odlikovanje i hvala svima na iskrenim čestitkama. Vaš dr Marko Lopušina”.

Na predlog Austrijsko-srpsko kulturno društvo Vilhamina Mina Karadžić iz Beča  dr Marko Lopušina je predložen za ovo državno priznanje. „Orden za zasluge zbog decenijske aktivnosti na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog identiteta, jedinstva Srba u rasejanju i matici, očuvanja i razvoja srpske kulturne baštine u inostranstvu i brige o srpskom nacionalnom biću”, stoji između ostalog u predlogu.

Sretenjski orden za dr Marka Lopušinu
Foto: arhiva M. Lopušina

„Dr Lopušina je autor 25 knjiga o srpskom rasejanju, na stotine članaka i reportaža u srpskim medijima o Srbima u tuđini, koje je uvek predstavljao kao deo srpskog nacionalnog bića u tesnoj vezi sa maticom Srbijom. Prva njegova knjiga „Svi Srbi sveta” objavljena je početkom devedesetih, da bi potom nakon istraživanja srpske zajednice u inostranstvu objavio seriju knjiga o Srbima u Americi, Srbima u Australiji, Srbima u Rusiji, Srbima u Nemačkoj, Srbima u Austriji, Srbima u Skandinaviji, Srbima u zemljama Istočne Evrope. Svoju istoriju Srba u rasejanju Lopušina zaokružuje trotomnim izdanjem „Enciklopedije srpske dijaspore” o Srbima u prekomorskim zemljama, Srbima u centralnoj Evropi i Srbima na Balkanu”, istakla je prof. Svetlana Matić, koja je sa dr Lopišunom objavila nekoliko dela.

Ona je dodala da se dr Marko Lopušina „iskazao ne samo kao istraživač i istoričar srpske dijaspore, već i kao nacionalni radnik koji aktivno brine o sudbini srpskog naroda u rasejanju. Aktivno učestvuje u radu Matice iseljenika Srbije, Matice srpske u Odboru za iseljeništvo, SANU na ostvarenju „Srpske Enciklopedije” u odeljku o dijaspori, u Teslinoj naučnoj fondaciji iz SAD, u mnogim srpskim društvima u rasejanju. Pokrenuo je projekat „Mapiranje srpskog naroda u svetu” da bi se naučnu utvrdio broj i lokacija srpskog naroda u rasejanju. I inicirao je projekat „Muzej srpske dijaspore” u Srbiji, koji treba naredne godine da se realizuje u Ministarstvu kulture R. Srbije”, obrazložila je akademik Svetlana Matić.Marko Lopušina, rođen je 1951. godine u Raškoj, Srbija. Završio osnovnu školu i Gimanziju u Brusu i Fakultet političkih nauka u Beogradu. Radio je u mnogim medijima „Sekundarne sirovine” kao novinar i urednik, u listu „Zdravo” kao novinar, u magazinu „Intervju” od 1981. kao novinar, urednik, a 1997. bio i glavni urednik. A potom urednik u magazinu „Profil”. Bio je reporter lista „Nedeljni telegraf” i osam godina reporter „Večernjih novosti”.  Autor je šezdesetak knjiga o iseljenicima „Enciklopedija srpske dijaspore”), obaveštajnim službama („Ubij bližnjeg svog”, „Ubice u ime države”) i delinkvenciji „Srpska mafija”), znamenitim ljudima („Najbogatiji Srbi sveta”, „Teslin narod tamo i ovde”).

Saradnik je SANU i Matice srpske na „Srpskoj Enciklopediji”, poglavlje o iseljenicima i dijaspori. Saradnik je Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske na „Enciklopediji Republike Srpske” o Srbima u rasejanju. Član je Matice srpske, Matice iseljenika Srbije, UNS, UKS. Počasni je član Udruženja srpskih pisaca u dijaspori Sedmica iz Frankfurta. Uvršćen u knjigu „Ko je ko u Srbiji” i „Ko je ko u SAD i Kanadi”.    

Zlatna medalja
Foto: M. Lopušna

  

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja „Laza Kostić”, „Narodne knjige”, „Zlatnog prstena Udruženja novinara Srbije” dobitnik je bronzane povelje na Internacionalnom festivalu reportaže 2004. godine u Somboru, nosilac Plakete Narodne skupštine Srbije, Odbora za dijasporu; dobitnik je „Zlatnog pera” Štajerskih novina iz Maribora i Povelje Matice iseljenika Srbije 2017. godine. Srpski Radio Čikagu mu je 2017. dodelio Zahvalnicu za višegodišnju saradnju i podršku. Matica iseljenika Srbije mu je dodelila povelju „Rastko Petrović”. Dobitnik je specijalne Povelje udruženja Koreni i izdavačke kuće Prometej.       Nosilac je Ordena Vuk Stefanović Karadžić Državne zajednice Srbija i Crna Gora za doprinos srpskoj kulturi, informisanju i očuvanja identiteta Srba u dijaspori. Vlasnik je Zlatne značke KPZ Srbije, nagrade „Dragiša Kašiković”, kao i Medalje „Svetozar Miletić” i Srebrne medalje „Nikola Tesla”. Dobitnik je Zlatne Tesline medalje od Tesline naučne fondacije iz Filadelfije 2021. godine.         

Dr Marko Lopušina je danas penzioner Večernjih novosti iz Beograda i reporter Srpskog Ogledala iz Čikaga, Srpskog glasa u Melburnu, kao i Srpske zajednice u Mariboru, portala Tamo daleko iz Danske, Rasejanja iz Nemačke.  Upravo radi na novoj knjizi o srpskom rasejanju „Srbi u Velikoj Britaniji”.

Živi u Zemunu, radi u Beogradu i piše širom srpskog rasejanja. Oženjen je i otac sina Dušana, koji radi u UN u Beogradu.

Redakcija portala Rasejanje.info čestita dr Marku Lopušini ovo najviše državno odlikovanje i želi mu dobro zdravlje i još puno, puno dobrih tekstova i knjiga. Redakcija se ujedno zahvaljuje na saradnji sa željom da i kroz naš portal obogati aktivnosti srpskog rasejanja.