Početna In Memoriam Sećanje na Srbe stradale od bugarske vojska u varošici Bojnik blizu Leskovca

Sećanje na Srbe stradale od bugarske vojska u varošici Bojnik blizu Leskovca

Muzej žrtava genocida je podsetio danas na jedan od najsvirepijih zločina nad Srbima koje su bugarske okupacione vlasti izvršile u Drugom svetskom ratu dogodio se u varošici Bojnik u blizini Leskovca.

Na ovaj dan 1942. godine bugarska vojska izvršila je masakr više stotina meštana. Na osnovu svedočanstava preživelih svedoka moguće je rekonstruisati pojedinosti ovog krvavog događaja.

Nakon dolaska dva bugarska bataljona tokom prethodnog dana, u ranim jutarnjim časovima 17. februara u Bojnik je stigao pukovnik Stojanov, komandant 13. puka 17. pešadijske divizije bugarske armije . Pukovnik Stojanov bio je neposredni naredbodavac zločina, ali je evidentno da je zločin bio odobren od strane predstavnika bugarske vlade i vojnog vrha.

Po naređenju Stojanova bugarski vojnici započeli su sa isterivanjem nedužnih civila iz kuća i njihovim sprovođenjem na zborno mesto ispred škole. Ceo proces bio je obeležen svakolikim nasiljem nad žrtvama, ali i zločinima protiv imovine, odnosno paljenjem i pljačkanjem kuća.

Na osnovu posleratnog istraživanja Nikole P. Ilića, autora knjige pod naslovom „Krvavi februar”, u kojoj su zapisani detalji ovog tragičnog događaja, popisano je 506 imena srpskih žrtava bugarskog zločina. Pored stanovnika Bojnika, uključeni su i stanovnici drugih naselja u oblasti Pusta reka, i to sledećeg uzrasta: 12 beba, 127 dece mlađe od 15 godina, 55 mladih (15-25 godina), 251 odraslih lica, mahom žena, od čega 35 trudnica i 61 lica u starijoj godišnjoj dobi.

Izvor: Muzej žrtava genocida