Početna Informacije Srbija odlikovala srpsko rasejanje

Srbija odlikovala srpsko rasejanje

Sretenje je bio divan praznik i srećan dan za stotinu velikana srpske kulture, društva i stranih prijatelja. U svečanoj sali predsedništva Republike Srbije predsednik Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja najzaslužnijim ličnostima. Među dobitnicima Sretenjskog ordena, Zlatne medalje za zasluge i drugih odlikovanja bili su i Srbi iz rasejanja.

Kardiolog Ninoslav Radovanović iz Slovenije, akademik, doktor medicinskih nauka, jedan od najboljih kardiohirurga u Evropi, spasao je na hiljade života. Radio je u Švajcarskoj, u Klinici u Sremskoj Kamenici, u Beogradu. Otišao je u Sloveniju gde je otvorio institut i nastavio da leči ljudska srca.

Akademik Vlada Urošević iz Severne Makedonije je jedan od najuglednijih Srba u Skoplju. Pesnik, romansijer, prevodilac, profesor, stub je srpske kulture u S. Makedoniji.

Profesor dr Miodrag Grbić, srpski naučnik, genetičar iz oblasti molekularne biologije i etmologije, je naučnik svetskog glasa. Genetičar iz oblasti molekularne biologije i etmologije, kroz projekat sekvenciranja genoma koprivnog preglja, biljne štetočine, koji je dr Grbić sa svojim timom osmislio i razvio u laboratoriji u Kanadi rezultirao je velikim uspehom lečenja u poljoprivredi. Iz Kanade je i odlikovana Humanitarna organizacija „Mali svet Kanada” iz Toronta.

Svetlana Matić, Beč

Književnik Radomir Putniković iz Engleske je pesnik i srpski aktivista, koji je napisao 9000 pisama britanskim političarima kao protest zbog njihove antisrpske politike.

Dr Vesna Cidilko je slavista i penzionisani profesor Humbolt univerzitet u Berlinu, Blaženka Trivunčić, je profesor srpskog jezika i književnosti, Univerzitet Sorbona – Pariz, koja brine o razvoju i učenju srpskog jezika kod dece naših iseljenika. Zoran Jovanović je sindikalni političar iz Švajcarske i veliki humanitarac.

Akademik profesor Svetlana Matić iz Austrije, nastavnica u austrijskoj osnovnoj školi sa decu roditelja poreklom iz Srbije, BiH, Republike Srpske i hrvatske je pisac Nukvara – udžbenika srpskog jezika za mališane. Osnivač je društva Prosvjeta i Austrijsko-srpskog kulturnog društva Mina Karadžić, koje razvija saradnju sa Austrijancima. Postavila je Spomen ploču Mini Karadžić u Beču. Priprema za štampu svoju knjigu „Srpski tragovi u Beču”. Jedna je od najboljih srpskih aktivista u Evropi i dijaspori.

Odlikovani su i  dr inženjer Miloje Ž. Milićević iz Nemačke, dugogodišnji predsednik fonda dijaspore za maticu kao i Bogoslovija Sveta tri Jerarha u manastiru Krka.

Za portal Rasejanje.info Marko Lopušina