Početna Događanja Zlatne medalje za posebne zasluge Mauriciju Maniki i Klaudiju Tonoliju

Zlatne medalje za posebne zasluge Mauriciju Maniki i Klaudiju Tonoliju

Na praznik Sretenje Gospodnje, povodom dana državnosti Republike Srbije – na predlog ministra za rad, socijalna i boračka prava, Nikole Selakovića i generalnog konzula Republike Srbije u Trstu, Ivane Stojiljković – predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je Zlatnu medalju za posebne zasluge Mauriciju Maniki i Klaudiju Tonoliju, predstavnicima Kulturnog udruženja Trentino Pro Loko – Kastelano Cei i Laboratorije istorijskih istraživanja, istakao je Savez Srba u Italiji.

Oni su naglasili da su Mauricio Manika i Klaudio Tonoli dobili „tako važno priznanje kao znak ogromne zahvalnosti srpskog naroda na posvećenosti iznošenju i oživljavanju gotovo zaboravljene istorije srpskih ratnih zarobljenika i civila tokom Prvog svetskog rata, koji su živeli na teritoriji regije Trentino. Ovaj važan istorijski podatak se otkrio zahvaljujući fotografijama, knjigama i svedočenjima stanovnika mesta Kastelano i Vila Lagarina, u blizini Rovereta. Naša dva italijanska prijatelja su takođe organizovali i izložbu koja se održala 2022. i 2023. godine u Roveretu i Trstu, kao i u Beogradu”, istakao je Savez Srba Italije.

Čelni ljudi Saveza su podsetili da su u julu 2023. u Kastelanu „svi zajedno, uključujući ministra Selakovića, generalnog konzula Stojiljković i predstavnike Saveza Srba u Italiji, prisustvovali komemoraciji i otkrivanju novog spomenika podignutog u znak sećanja na srpske civile i vojnike koji su pali na toj teritoriji tokom Prvog svetskog rata. Tom prilikom, predloženo je da se utvrdi godišnji datum komemoracije koji će predstavljati Dan sećanja na naše pale heroje u Kastelanu uz održavanje parastosa”.

Ovaj važan deo istorije dodatno potvrđuje snažnu vezu Italije i Srbije tokom Prvog svetskog rata, istaknuto je u Savezu Srba Francuske.