Početna Događanja Rastko Nemanjić je svome narodu prenosio Božje reči – Svetosavska akademija u...

Rastko Nemanjić je svome narodu prenosio Božje reči – Svetosavska akademija u Regenzburgu

„Nema deteta, nema, Srpkinje i Srbina ako nema u njegovim mislima Svetog Save, koji je bio prvi prosvetitelj, prvi učitelj, književnik i osnivač Srpske pravoslavne crkve. On je naučio da sluša Božije reči i iste je hteo da prenese na srpski narod. U našoj istoriji se ogleda vrednost svakog od nas, svakog Svetosavca koji sledi Savin put”. Bile su to reči protojereja-stavrofora Milorada Jovanovića kojima je započeta svečana Svetosavska akademija učenika Dopunske škole na srpskom jeziku iz Regenzburga u Bavarskoj, koja je održana početkom februara. Srpsku dopunsku školu organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.
U Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Regenzburgu, uz prisustvo velikog broja parohijana i kumova slave, presečen je i slavski kolač. Program priredbe je pripremila nastavnica Dajana Luković koja je istakla da je u rasejanju svaki đak, ne samo stub srpske škole, već i srpstva uopšte. 


Foto: arhiva D. Luković

Učenici su ponosno recitovali pesme posvećene Svetom Savi, pevali i glumili u njegovu čast, podsećajući prisutne na mudrost, skromnost i pravednost koji su krasili Savinu ličnost i zbog čega je upamćen u našoj istoriji.

Svi su dali zavet i obećanje da će po vrlinama živeti kako je i Sveti Sava savetovao:

„A samo na jedno treba paziti,

Po vrlinama živeti 

I naravno vladati se,

I ništa drugo.

Ako je moguće, 

Disati spasonosnom rečju,

I svime što je na sazidanj duše

I na korist”.

U organizaciji Svetosavske akademije su učestvovali i članovi Srpskog kluba Dunav iz Regenzburga, kao i članovi Saveta roditelja Dopunske škole na srpskom jeziku. Deci su podeljeni paketići, a svi prisutni su uživali u bogatom posluženju koju su pripremili roditelji učenika.