Početna Događanja KUD Drina iz Patersona u SAD obeležila svoju slavu

KUD Drina iz Patersona u SAD obeležila svoju slavu

KUD Drina iz Patersona u državi Nju Džersi u SAD nedavno je obeležilo slavu udruženja sv. Đorđe Kratovac. Među trista gostiju koji su prisustvovali ovom događaju pored protojereja Đokana Majstorovića starešine hrama Svetog Jovana bio je prisutan i generalni konzul Republike Srbije iz Njujorka dr Vladimir Božović.

U pozdravnoj reči dr V. Božović je istakao da srpska zajednica sa ponosom predstavlja konstitutivni element američkog društva. „Ukazao da je kroz istoriju potvrđena prirodna sinergija radne inventivnosti i etike Srba sa mogućnostima koje SAD pružaju. Ovo se pokazalo na nebrojenim primerima uspešnih američkih Srba, među kojima su i istorijske ličnosti poput Nikole Tesle i Mihaila Pupina. Posebno je ukazao da se zajednički imenitelj Tesle i Pupina odnosi na privrženost svom etničkom, verskom i kulturnom identitetu. Na ovoj liniji je i Tesla postao sinonim srpskog doprinosa globalnom naučnom  napretku, dok je Pupin direktno uticao na diplomatska dešavanja po završetku Prvog svetskog rata, koja su bila od istorijske važnosti za Srbiju i srpski narod”, preneo je Generalni konzulat RS u Njujorku.


Foto: Generalni konzulat RS Njujork

On je istakao važnost svake organizacione forme srpske zajednice u SAD, posebno društava poput KUD Drina, „koji omogućavaju da kulturno nasleđe aktivno živi među pripadnicima naše dijaspore, posebno njenim mlađim članovima”. Naglasio je da je impresioniran entuzijamom članova sa kojima je bio u kontaktu u pogledu daljeg jačanja aktivnosti i šire vidljivosti zajednice. Posebno je podvukao spremnost GK u Njujorku i svoju lično za pružanje punog dopriniosa jačem povezivanju dijaspore sa maticom, kao i unapređenju zajednikih interesa Srbije i SAD, dodato je u saopštenju GK Republike Srbije u Njujorku.

KUD Drina osnovano je 1994. godine u crkvi Sv. Jovana Krstitelja u Patersonu, Nju Džerzi. Broji oko 100 članova, starosne dobi od 4-16 godina, sa ciljem održanja i promocije srpske tradicije i kulture u SAD. Predsednica društva je Branka Dragišić, koreograf Nikola Koprivica, a muzički producent Milan Majstorović. KUD nastupa širom SAD, a značajne nastupe su imali prošle godine na Festivalu folklora na Srpskom imanju i Srpskom festivalu u Kliervoteru na Floridi.