Početna Informacije Prijave za Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore su do 20. aprila

Prijave za Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore su do 20. aprila

orange and brown modern big match basketball poster - 2

26. Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore održaće se od 30. maja do 2. juna u Italiji. Domaćin prvenstva Savez Srba u Italiji će biti glavni pokrovitelj i organizator događaja, a mesto realizacije će biti Zane, grad u provinciji Vićence, gde će prvenstvo ugostiti udruženje Srba Kruna. Na prvenstvu će učestvovati ekipe iz Srbije, regiona i dijaspore, preneo je Savez Srba u Italiji.

„Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore (KEPSD) je godišnji košarkaški turnir u kome se takmiče sportski profesionalni i amaterski klubovi iz matice i dijaspore. Idejni tvorac ovog takmičenja je Miodrag Radomirović Pure, jedan od osnivača KK Radivoje Korać u Bielefeldu. Prvi turnir je održan 1997. godine u Bielefeldu u Nemačkoj i od tada srpski klubovi iz dijaspore i regiona neguju ovu sportsku tradiciju. Ovo takmičenje je jedan od glavnih sportskih događaja srpske dijaspore u Evropi, a razlog osnivanja je promocija srpske košarke, negovanje tradicije i međusobno druženje igrača”, istaknuto je u Savezu Srba Italije.

Svi koji žele da učestvuju bili iz Srbije, regiona ili dijaspore potrebno je da se prijave do 20. aprila 2024. na tel. +39 349 660 8934 ili putem imejla info@savezsrba.it

Program prvenstva

Četvrtak 30. maj – Svečani doček gostiju i humanitarna večera. Izvlačenje i formiranje grupa.

Petak 31. maj – Svečano otvaranje KEPSD-a, početak šamionata i takmičenje po grupama.

Subota 1. jun – Plej-of prvenstva i finale. Proglašenje pobednika. U večernjima satima druženje uz muziku i kulturni program.

Nedelja 2. jun – KEPSD kamp za decu uzrasta od 7 do 15 godina. Treninzi u košarci, atletici i osnovama sporta. Kviz takmičenje za decu na temu poznavanja srpskog sporta i srpske istorije.