Početna Škola Obeležena „Bajkovita nedelja” u znak sećanja na braću Grim i Vuka Karadžića

Obeležena „Bajkovita nedelja” u znak sećanja na braću Grim i Vuka Karadžića

U okviru „Bajkovite nedelje” učenici petog razreda osnovne škole Nada Purić u Valjevu, su zajedno sa svojom nastavnicom nemačkog jezika Dušicom Rajevac, pripremili igrokaz pod nazivom „Crvenkapa i vuk”.

Izvođenje igrokaza bilo je u svečanoj sali škole. Prisustvovali su učenici mlađih razreda, roditelji, učitelji i nastavnici. Na sceni su se smenjivali poznati likovi iz bajke, pružajući svakom učeniku priliku da učestvuje.


Foto: arhiva D. Rajevac

Nemačke bajke su sakupljali braća Vilhelm i Jakob Grim, koji su bili prijatelji i saradnici sa Vukom Stefanovićem Karadžićem. Jakob Grim je podsticao Vukovu ćerku, Minu Karadžić, da prevodi srpske bajke na nemački jezik. „Učeći strane jezike, upoznajemo se s kulturama i običajima drugih naroda, istovremeno deleći našu kulturnu baštinu s drugima, šireći prijateljstva i razumevanje među narodima. Za posetioce je bila priređena i mala izložba u vezi sa bajkama”, istakla je nastavnica nemačkog jezika Dušica Rajevac.

Nakon izvođenja igrokaza, učenici su kroz razne aktivnosti produbili temu o Crvenkapi i vuku. Ovom uglednom času prisustvovali su direktor, pedagog i bibliotekar škole.