Početna Događanja U Bernu održana promocija srpskih vina i rakija

U Bernu održana promocija srpskih vina i rakija

Ambasada Republike Srbije u Bernu bila je domaćin promocije vina i rakija, koje su na degustaciju u Švajcarsku stigle iz petnaestak srpskih vinarija i destilerije iz najčuvenijih vinogradarskih, odnosno regiona poznatih po proizvodnji šljive.

Pozdravljajući uvoznike, distributere, vlasnike hotela i restorana, kao i predstavnike asocijacije Gastrosvis, ambasador Goran Bradić je naglasio da je specijalizovani veb sajt „Winesofa.EU” početkom ove godine objavio vest da region Šumadija u Srbiji spada u deset vinskih regija u centralnoj i istočnoj Evropi koji u 2024. godini mogu prijatno da iznenade. 


Foto: Ambasada Republike Srbije u Bernu

Dodao je da Šumadija sigurno nije najveći, ali jeste svakako jedan od najlepših regiona Evrope za uzgoj vinove loze, s tim da su podjednako vredni posete i ostali regioni Srbije. On je ukazao da je vinogradarstvo poslednjih deset godina u Srbiji doživelo procvat, zahvaljujući privatnim inicijativama, ali i značajnim državnim podsticajima i subvencijama.

„Srbija ima pogodno tlo, prijatnu klimu, vredne ljude, dugu tradiciju i veoma dobru tehnologiju za proizvodnju vina”, rekao je Bradić i naveo da u zemlji trenutno imamo nešto više od 460 registrovanih vinarija, koje godišnje proizvedu blizu 29 miliona litara vina, od kojih jedan broj svake godine dobije najblistavija međunarodna priznanja i medalje.

Ambasador Bradić je prisutne podsetio da je Srbija treći po veličini proizvođač šljive u svetu, a peta na listi svetskih izvoznika tog voća. Ukazao je da Srbija ima oko 42 miliona stabala šljive, sa kojih se godišnje – u zavisnosti od vremenskih uslova – godišnje ubere između 550.000 i 700.000 tona plodova i da se to voće u svežem i sušenom stanju izvozi se u SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Holandiju i druge zemlje sveta.

Gosti na prezentaciji su imali prilike da degustriraju kvalitet proizvoda koje su ponudile vinarije i destilerije iz cele Srbije – od severa zemlje i Fruške gore, preko Negotinske krajine na istoku, odnosno Šumadije, Župe i Jagodinskog vinogorja do Leposavića na jugu Srbije.

Izvor: Ambasada Srbije u Bernu