Početna Događanja Delegacija ASSF posetila Evropski parlament

Delegacija ASSF posetila Evropski parlament

Predstavnici delegacije Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF) su zajedno sa još nekoliko značajnih predstavnika srpske zajednice u Austriji boravili u evropskom parlamentu u Briselu. Oni su bili tamo na poziv austrijskih poslanika Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D frakcije). U okviru programa, delegacija ASSF posetila je i Kuću evropske istorije, predstavništvo grada Beča i razmenila mišljenja sa predstavnicima Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) u EP.


Foto: ASSF

„Srpkinje i Srbi u Austriji, kao i austrijski državljani srpskog porekla daju ogroman doprinos austrijskoj privredi i razvoju zemlje. Ova poseta EP je odlična prilika da se upoznamo i još bolje razumemo mehanizme po kojima Evropska unija (EU) funkcioniše, što je vrlo važno za nas koji živimo i radimo u Austriji, članici EU, jer smo i mi samim time građani EU. Kako nas pojedinačno, tako i cele srpske zajednice tiču se teme o kojima se tamo govori, ali i odluke koje se donose. Najveći broj Srpkinja i Srba u Austriji živi u Beču, gde se nalazi i najveći broj klubova i organizacija koji čuvaju i bave se srpskom tradicijom i kulturom. Vrlo je važno da razgovaramo sa svim relevantnim predstavnicima svih političkih struktura, kako u gradu Beču tako i u Austriji i na nivou EU. Naša je odgovornost da neprestano radimo na očuvanju i negovanju srpske tradicije, kulture i jezika u Austriji i da naše stavove komuniciramo prema austrijskoj javnosti i donosiocima političkih odluka”, istakao je predsednik ASSF Aleksandar Stanković.

On je dodato da pripadnici srpskog rasejanja u Austriji su ambasadori zemlje iz koje potiču. „Ovakve posete su odlična prilika da na dostojan način predstavimo Srbiju. Vrlo često smo u poslednjim decenijama bili suočeni sa situacijama u kojima smo morali da se borimo sa predrasudama o našoj matici i u takvim situacijama smo koristili svaku priliku da razuverimo našu okolinu i sagovornike o tim njihovim predrasudama i zaključcima. To je jedino moguće ostvariti simbiozom jedinstva srpske zajednice, odnosno austrijskih državljana srpskog porekla u koordinaciji sa institucijama Austrije i naše matice i iznošenja i ukazivanja na fakte u adekvatnim pruženim prilikama. Najlakše je da se kritikujemo, prepucavamo i vređamo. Najvažnije je da se razgovara. Zato ću iskoristiti i ovu priliku da u EP, u razgovoru sa našim domaćinima, predstavim interese koje se tiču srpske zajednice u Austriji”, naglasio je Stanković.

Izbori za Evropski parlament se kako u celoj Evropi tako i u Austriji održavaju 9. juna ove godine i po prvi put u istoriji ove institucije su austrijski poslanici jedne od dve najznačajnih frakcija u EP pozvali predstavnike srpskih organizacija u posetu Brisela. „To je snažan signal poštovanja i pokazatelj da su Srpkinje i Srbi u Austriji i te kako dobro integrisani i pozitivno prihvaćeni kao pripadnike austrijskog društva”, istaknuto je u ASSF.