Početna Događanja Održano Ozrensko prelo u Kičineru

Održano Ozrensko prelo u Kičineru

I ove godine u Crkvi Svete Trojice u Kičineru, u Kanadi, održano je druženje Srba sa Ozrena i okoline u Južnom Ontariju. „Oko dve stotine duša se okupilo da se sete svog rodnog kraja, izvorne pesme, i svetinja koje čine Ozren jednom celinom”, istakao je protonamesnik mr Jovan Marjanac.

Veče je počelo molitvom sveštenika protojereja-stavrofora dr Gorana Gojkovića, arhijerejskog namesnika istočnokanadskog i protonamesnika mr Jovana Marjanca, sekretara Eparhije kanadske SPC, rodom sa područja Ozrena i Udrima.


Foto: J. Marjanac

„Video linkom okupljene je pozdravio arhimandrit Gavrilo, iguman Manastira Sv. Nikole u Petrovu. Svi okupljeni upoznati su sa činjenicom da mnogi na Ozrenu su u strahu da će predložena geološka istraživanja, i potonji iskopi litijuma, znatno naškoditi prirodnoj ljepoti našeg terena, i upućena je molba onima koji odlučuju, da čuvamo Bogom dani Ozren, i da se smanje međusobne tenzije po ovom pitanju”, istakao je protonamesnik Jovan Marjanac.

„Ujedno, pružena je jednoglasna podrška episkopu zvorničkotuzlanskom Fotiju, visokoprepodobnom igumanu ozrenskom Gavrilu, i svim sveštenicima SPC na Ozrenu, jer mi imamo poverenje u njih, i znamo da Crkva neće ostaviti svoj narod, pa i kroz najveća iskušenja”, dodao je sveštenik Marjanac.

Prelo su obogatili pesnik Dragiša Tošić iz Londona, rodom iz Sižja kao i igrači KUD Stevan Sinđelić odigravši splet Igara sa Ozrena.

„Da bude spojeno korisno i lepo skupljani su novčani prilozi za JU Dnevni centar za decu u Doboju. Bogu hvala, i dobroti okupljenih, skupljeno je 18,990 kanadskih dolara, što je oko 25,300 KM. Ovaj uspeh je ostvaren samo uz požrtvovanu ljubav mnoštva dobrih ljudi, članica Kola srpskih sestara Blaga Marija sa predsednicom Jadrankom Jović, roditelja i dece folklorne grupe KUD Stevan Sinđelić na čelu sa Meri Čikić, i širokogrude podrške Crkveno-školske Opštine Sv. Trojice u Kičineru”, dodali su sveštenici. .

Druženje je nastavljeno do kasno uz šargiju i pesmu, narodno kolo, i lepo raspoloženje.