Početna Kultura Izložba „Zovite me nežnost”

Izložba „Zovite me nežnost”

U kulturnom centru Srbije u Parizu u četvrtak 14. marta sa početkom u 19 časova će se otvoriti izložba pod nazivom „„Zovite me nežnost”. „Ovom izložbom galerija savremene umetnosti Štab iz Beograda predstavlja radove najnovije produkcije dvojice mladih umetnika čiji rad prati i podržava – Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića”, rečeno je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Izložba predstavlja jedinstveno poetsko, umetničko istraživanje inspirisano plemenitom, nežnom i utopijskom poezijom Žaka Prevera. Kako kustoskinja izložbe Ana Kršljanin je naglasila: „Autori se ne bave prostim mimetičkim reprodukovanjem stvarnosti, naprotiv ona je propuštena kroz njihove lične percepcije sveta, kroz introspekciju i samorefleksiju. Često su ključni motivi od kojih polaze, apstrahovani i ogoljeni do emocije. Udruženi su u težnji da zajedničkim delovanjem na prostor stvore laku i vazdušastu atmosferičnost sa akcentom na tanano, lirsko i organsko poimanje sveta. Njihovi svetovi su umekšani i utišani ali istovremeno iskonski jer u njima pulsira sam život”.

U Kulturnom centru Srbije u Parizu navode da će publika imati priliku da vidi slike velikog formata koje predstavljaju jednu od najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti – pejzaž. Prikazani predeli su asocijativni, nedefinisani, stoga univerzalni – izvedeni jezikom lirske apstrakcije. U jedinstvenom vrtu sočnih boja i organskih predela nalaze se i pažljivo odabrane životinje iz Preverove poezije. One su istovremeno bezazlene i divlje, snažne simbolike ukazuju na arhetipove večno suprotstavljenih strana – ljubavi i mržnje, dobra i zla, iskušenja i zabranjenog voća.

U tekstu kataloga, Ana Kršljanin navodi: „Kontekst koji nastaje simbiotskim spajanjem poezije kao najčistije forme pisanog stvaralaštva, slike i skulpture ukazuje na protok života, cikličnost, smenu ljubavi i patnje, divljine i neukrotivosti ali i borbe za opstanak i slobodu kakva je svojstvena anarhisti, odmetniku i sanjaru kome ovom izložbom dajemo odu”

 Izložba je će moći da se pogleda u periodu od 14. marta do 7. aprila 2024.

 Foto: R. Mutapović, Zlatno jato, 15.58 cm, Mesing (kompozicija od 40 skulptura)