Početna Događanja Susret ambasadorke Čukić-Matić sa srpskom zajednicom u Geteborgu

Susret ambasadorke Čukić-Matić sa srpskom zajednicom u Geteborgu

Ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj Jelena Čukić-Matić, prisustvovala je manifestaciji „Drugi sajam srpske knjige u Švedskoj”, koja se održala u Geteborgu.  Manifestaciju organizuju, drugu godinu za redom, Gordana Antunović, Suzana Zimonja Mitrić i Sanja Kutlija.

„Sadržajan program manifestacije je uspešno realizovan i brojni posetioci, naročito članovi srpske dijaspore, su pohvalili ovakvu prezentaciju srpske kulture u Skandinaviji. Ambasadorka Jelena Čukić-Matić izrazila je zadovoljstvo na prilici da poseti Drugi sajam srpske knjige u Švedskoj i dâ svoju ličnu podršku za trud i posvećenost u promociji ovakvog kulturnog sadržaja”, navela je Ambasade Srbije u Švedskoj.

Ambasadorka Čukić-Matić je istakla da ova manifestacija dobija tradicionalni karakter i daje pun doprinos promocije srpske pisane reči u Švedskoj. „Dragocenost pisane reči se prepoznaje i u tome što doprinosi boljem međusobnom razumevanju i jačoj povezanosti dva prijateljska naroda”, dodala je.

Tokom posete Geteborgu, ambasadorka Jelena Čukić-Matić posetila je Srpsko kulturno društvo Sinđelić. U razgovoru sa Svetom Lazićem, predsednikom Saveza Srba u Švedskoj, kao i sa članovima uprave Saveza, razgovarala o predstojećim planovima i aktivnostima koje se planiraju kako u radu klubova i udruženja, tako i njihovoj povezanosti sa švedskom zajednicom.

Ambasadorka Srbije je prisustvovala i skupu nekolicine različitih organizacija žena srpskog rasejanja i upoznala se sa njihovim aktivnostima i humanitarnim radom.

Drugog dana posete, ambasadorka Čukić-Matić, prisustvovala je Svetoj Liturgiji pri Hramu SPC Sveti Stefan Dečanski u Geteborgu i sa protoprezviterom-stavroforom Igorom Davidovićem, sveštenstvom i parohijanima se informisala o njihovim aktivnostima i izazovima sa kojima se susreću u Švedskoj.

Foto: Ambasada Srbije u Švedskoj