Početna Kultura Nova akvizicija Srpskog crkvenoj muzeja u Sentandreji – slika Uroša Predića Sv....

Nova akvizicija Srpskog crkvenoj muzeja u Sentandreji – slika Uroša Predića Sv. Geogrije

Prošle godine je u vlasništvo Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske putem poklona dospelo jedano izuzetno vredno delo koje se na osoben način vezuje za Sentandreju i njenu istoriju. Radi se o slici jednog od najistaknutijih srpskih slikara Uroša Predića (1857-1953) sa predstavom Svetog Georgija koja je nastala 1902. godine i koju je Predić poklonio istaknutom sentandrejskom trgovcu Stevanu Vujiću. Naime, Vujićeva supruga Olga Barić, rodom iz Pančeva, bila je u srodstvu sa Urošem Predićem.

Stevan Vujić je imao trgovačku radnju na glavnom trgu Sentandreje, a posle je verovatno imao nekoliko trgovina i u Budimpešti. On je jedno vreme bio i predsednik Srpske crkvene opštine u Sentandreji. Sliku Uroša Predića poklonila je Srpskom crkvenom muzeju u Sentandreji unuka Stevana Vujića, sa željom da se ona sačuva za buduća pokolenja i da svedoči o srpskoj zajednici i o porodici Vujić u Sentandreji.

Na jesen ove godine planira se posebna tematska izložba u Sentandreji na kojoj će pored slike Uroša Predića biti izloženi i određeni porodični dokumenti i fotografije Stevana Vujića i Olge Barić. Pripreme za tu izložbu su upravo počeli, a deo istraživačkih poslova u vezi sa porodicom Vujić, obavili su već saradnici Srpskog instituta, Sofija Kaplan i Nada Hajdžan.

Slika Uroša Predića je već više od jednog veka čuvana u Sentandreji i činila je dragoceno blago sentandrejske porodice Vujić. Za postojanje tog Predićevog rada u naučnoj javnosti, sve donedavno, nije se ni znalo, međutim, naporima našeg Muzeja u Sentandreji ona će biti uskoro pristupačna i široj javnosti, istakli su u Srpskog crkvenom muzeju u Sentandreji.

Izvor: Srpski crkveni muzej u Sentandreji