Početna Događanja Održan tradicionalni Srpski festival u Sidneju

Održan tradicionalni Srpski festival u Sidneju

U centru Sidneja (Darling Harbor), u organizaciji Asocijacije srpske pravoslavne omladine (SOYA – Serbian Orthodox Youth Association), održan je tradicionalni, jedanaesti Srpski festival. Ova tradicionalna manifestacija, u samom centru jednog od najvećih australijskih gradova, svake godine okuplja desetine hiljada Srba, Australijanaca i drugih.

Pomenuta manifestacija predstavlja javnu promociju srpske kulture i tradicije, multikulturalizma, kao i svojevrsno „predstavljanje” srpske zajednice u Australiji široj australijskoj javnosti.

U svom pozdravnom govoru, ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović je istakao da dvodnevni festival predstavlja jedinstven spoj kulture i tradicije srpskog naroda, kao i najveću javnu smotru te vrste na južnoj hemisferi. Posebno je naglasio da Republika Srbija snažno podržava sve aktivnosti koje doprinose očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kulture i nacionalnog identiteta, kao i da u srpskoj zajednici u Australiji vidi i važnu sponu za dalje unapređivanje odnosa dve države.

Ambasador Srbije u Austrliji Rade Stefanović
Foto: Ambasada Srbije u Kanberi

U delu govora posebno se osvrnuo na sve veći broj učenika dopunskih škola srpskog jezika u Australiji, u kojima se nastava održava po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, te još jednom pozvao sve zainteresovane učenike i roditelje na saradnju u ovoj oblasti.

Ovogodišnji festival, uz tradicionalno prisustvo episkopa australijsko-novozelandskog Siluana, privukao je i rekordan broj visokih zvaničnika, uključujući i premijera Novog Južnog Velsa (NJV) Krisa Minsa, lidera opozicije NJV Marka Spikmena, federalnog senatora Dejva Šarmu (Liberali), nezavisnu federalnu poslanicu Dai Le, članove državnog parlamenta NJV, zamenika gradonačelnika Sidneja Roberta Koka, više lokalnih odbornika, kao i predstavnike lokalnog konzularnog kora”, prenela je ambasada Srbije u Kanberi.

Izvor: Ambasada Srbije u Australiji