Početna Informacije Branko Dimović Dimeski snima film „Bekstvo” posvećen Srbinu koji je pobegao iz...

Branko Dimović Dimeski snima film „Bekstvo” posvećen Srbinu koji je pobegao iz norveškog logora

Branko Dimović Dimeski, novinar, književnik, autor i producent koji je svojim vrednim radom skrenuo posebno skrenuo pažnju na stradanje srpskih logoraša u Drugom svetskom ratu u Norveškoj i koji je javnost upoznao o toj teškom temi preko kao i autor i producent filmova Logor u Karašjku i 33 anđela, počinje snimanje novom filma pod nazivom „Bekstvo”. Radnja filma je posvećena neustrašivom poručniku Dušanu Damjanoviću Dutini, koji se na čudesan način spasao iz nacističkog kazamata.

Bekstvo je istinita priča koja nas vodi kroz život poručnika Dušana Damjanovića Dutine i njegovih hrabrih saradnika, čija su dela obeležila epohu Drugog svetskog rata. Rođen je 20. juna 1916. godine u Glađevcima, Hercegovina. Bio je vojni oficir s bogatim vojnim obrazovanjem i iskustvom. Njegova odanost pokretu Dragoljuba Draže Mihailovića ga je odvela na put pun izazova i opasnosti, gde je hrabro stajao protiv nemačkog okupatora”, ispričao je Branko Dimović Dimeski.

„Hrabrost i odlučnost Dušana Damjanovića Dutine su postali legenda, iako je nakon rata njegovo delovanje često bilo iskrivljeno i zaboravljeno. Proveo je godine u različitim zatvorima širom Evrope, suočavajući se s nezamislivim teškoćama”, dodao je  Dimović Dimeski, koji će se u ovom filmu po prvi put okušati kao režiser.  „Ipak, uprkos svemu, Dušan je uspeo da pobegne iz nacističkog logora Falstad u Norveškoj, uz hrabru pomoć Norvežanke Rut Lauricen”

Snimanje filma će biti započeto na lokacijama u Švedskoj i Nemačkoj. Producentska kuća je Ddan media Norway, a podrška je stigla od istoričara iz Švedske, Srbije i Norveške. Ujedno velika zahvalnost je upućena potomcima i svedocima ovih događaja koji su doprineli realizaciji ovog filmskog ostvarenja.

Bekstvo je inspirativna priča o hrabrosti, požrtvovanju i neustrašivom duhu ljudi koji su se suprotstavili nepravdi i okupaciji, sigurno će nas sve dirnuti i podstaći na razmišljanje”, dodao je režiser Branko Dimović Dimeski.