Početna Događanja O Srpskoj kući na Krfu u Nirnbergu govorio kustos Ljubomir Saramandić

O Srpskoj kući na Krfu u Nirnbergu govorio kustos Ljubomir Saramandić

U prostorijama Crkvenog centra u Nirnbergu u Nemačkoj vladalo je veliko interesovanje za predavanje kustosa muzeja i Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandića. Veliki kulturni događaj, za koga je vladika Grigorije dao blagoslov, ostavio mnoge van sale. Svi koji su mogli da prisustvuju ovom događaju imali su priliku da, od dugogodišnjeg kustosa Srpske kuće na Krfu i autora mnogih knjiga Ljubomira Saramandića čuju predavanje posvećeno 110. godišnjici od početka Prvog svetskog rata. Uz predavanje je bila i priča o hodočašću na ostrvo Krf, propraćena fotografijama i video zapisima. Pesma Milutina Bojića (video zapis) „Plava grobnica” u izvođenju čuvenog glumca Dragana Nikolića nikoga u sali nije ostavila ravnodušnim i videle su se mnoge suze kod skoro svih prisutnih.

Čuo se i čuveni govor Svetog Vladike Nikolaja srpskog izgovoren 1916. u katedrali Svetog apostola Pavla u Londonu.

U razgovoru za medijski portal Rasejanje.info Ljubomir Saramandić je rekao: „Pokušao sam da dam odgovor na pitanje- zašto treba doći na Krf. Taj odgovor nije lak, to ostrvo je jedno od najlepših na Mediteranu, sa mnogim kulturnoistorijskim i turističkim sadržajima, ali za pripadnike naše nacije ima poseban značaj. Posetom spomenicima i svedočanstvima srpske istorije oni od turiste postanu hodočasnici” rekao je kustos Saramandić i dodavši da „Svi naši ljudi koji žive u rasejanju dobro znaju da se sa gubitkom nacionalnog neretko gubi i svaki drugi identitet”.


Foto: CO Nirnberg, L. Reljić Davidović, LJ. Saramandić

„Dolazak na ovo ostrvo se pre svega podstiče održanje srpskog identiteta bez obzira sa koje strane sveta dolaze. Osim toga, na samom mestu, pre svega ostrvu Vido, dolazi se do pokretanja važnih unutrašnjih mehanizama koje je teško podstaći na nekom drugom metu, posebno u vremenu kojem živimo. Naime, iz osećaja da je nama neko nešto dužan, a koja je posledica često preteranih narcističkih očekivanja na globalnom nivou, dolazi do fantastičnog preokreta u doživljaju sveta – javlja se osećaj duga, dužnosti i zahvalnosti prema precima bez čega nema smislenog života i budućnosti. Sa ostrva se vraćamo sa novom snagom i nadahnućem i smatram da je to najvažniji razlog hodočasničkog putovanja na Krf”, pojasnio je ovo neobično osećanje Ljubomir Saramandić koji radi već 24 godine kao kustos u Srpskoj kući na Krfu.

Ovo divno predavanje ulepšala su deca folklorne grupe Ćirilo i Metodije u izvođenju srpske himne, Bože pravde i pesme Tamo daleko.

Na kraju samog predavanja Ljubomir Saramandić je sa zadovoljstvom je odgovarao na mnoga pitanja prisutnih slušaoca. „Zahvaljujem se organizatorima, pre svih svestenicima (protojerima-stavroforima) Miloradu Jovanoviću i Branislavu Ćortanovačkom, porodici Đorđević koja je bila inicijator gostovanja, učiteljicama Gordani Budiši i Doris Dimitrijević, umetničkom rukovodiocu folklora Nadeždi Milovanović i svima onima koji su ispunili prostoriju centra ne bi li saslušali moje obraćanje. Posebno se zahvaljujem onim posetiocima koji su došli iz drugih nemačkih gradova i izdvojili svoje dragoceno vreme ne bi li saslušali moje reči”, dodao je Ljubomir Saramandić.

Lepo veče, puno istorije, emocija i neobičnog osećanja završeno je posluženjem i neposrednim druženjem sa gostom predavačem.