Početna Kultura Srbija učestvuje sa svojim Paviljonom na prvom Bijenalu Malte

Srbija učestvuje sa svojim Paviljonom na prvom Bijenalu Malte

Na Malti se od 11. marta pa do 31. maja održava prvi Bijenale. Juče je na ovoj manifestaciji otvoren Paviljon Republike Srbije, koga predstavljaju tri umetnika – slikari: Ivana Živić i Đorđe Stanojević i vajar Miodrag Rogan.

Tema prvog Bijenala umetnosti u Valeti, koje se održava pod patronatom Uneska, jeste „Belo more maslinjaka. Naša zemlja je jedna od zemalja učesnica koja se predstavlja u nacionalnom paviljonu, u prostoru tvrđave Svetoga Elma izložbom „Likovnost i nasleđe: vizuelni dijalog koji nosi poruku o potrebama čuvanja i zaštite”.

Srpska zajednica na Malti na otvaranju srpskog Paviljona
Foto: SO KC Sv. Jelena Anžujska

„Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo da prisustvujemo otvaranju srpskog paviljona na prvom Bijenalu umetnosti na Malti, pod temom „Belo more maslinjaka”, zahvaljujući ljubaznom pozivu šefa Kancelarije Ambasade Republike Srbije na Malti. U srpskom paviljonu predstavljen je izuzetan umetnički koncept nazvan „Likovna umetnost i nasleđe: Vizuelni dijalog i prostorne komunikacije”, koji nosi snažnu poruku o jedinstvenom trenutku povezivanja autentičnog srpskog i malteškog nasleđa. Ovaj koncept oživljen je radovima talentovanih stvaralaca: slikarke Ivane Živiš, slikara Đorđa Stanojevića i vajara Miodraga Rogana. Zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Srbije, Muzeju primenjene umetnosti iz Beograda i Kancelariji Ambasade Republike Srbije na Malti za podršku ovom važnom učešću na Malti”, istakli su predstavnici Srpskog obrazovnog i kulturnog centa Sveta Jelena Anžujska sa Malte.

Svečano otvaranje srpskog paviljona pripalo je dr Stanku Blagojeviću, pomoćniku ministra Ministarstva kulture Republike Srbije, dok je prisutne goste pozdravila Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjenih umetnosti, predstavljajući koncept i autore. Umetnici su u nadahnutim besedama govorili o svojoj motivaciji i posvećenosti, kao polaznim osnovama za njihov kreativni rad.

Srpski umetnički paviljon i druge izložbe u okviru Bijenala se mogu videti do 31. maja u Nacionalnom vojnom muzeju u Valeti, utvrđenje St. Elmo.