Početna Kultura Književno veče i koncert „Novi glasovi” u KC Srbije u Parizu

Književno veče i koncert „Novi glasovi” u KC Srbije u Parizu

Književno veče i koncert „Novi glasovi” će se održati u četvrtak, 21. marta 2024. sa početkom od 18 časova u Kulturnom centru Srbije u Parizu. „Projekat „Novi glasovi”, koji obeležava Svetski dan poezije 21. marta, predstaviće francuskoj publici književne umetnike mlađe generacije, koji su zastupljeni na savremenoj umetničkoj sceni Srbije, i ima nameru da ukaže na aktivnost i bogatstvo savremene srpske pesničke scene”, istaknuto je u KC Srbije.

U prvom delu programa predstaviće se pisac Milan Tripković, autor romana „Klub istinskih stvaralaca” koji je ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu, najeminentniju književnu nagradu u Srbiji. Govoriće o svom stvaralaštvu, o srpskoj književnoj sceni, nagradama i izdavaštvu.

Potom sledi poetski deo i razgovor o publikaciji „Novi glasovi” koja je priređena specijalno za ovu priliku. U ovom izboru objedinjena je poezija (na srpskom i francuskom jeziku) tri prepoznatljiva, reprezentativna i aktuelna imena pesničke scene Srbije: Radmile Petrović, Vitomirke Trebovac i Ivana Ergića, koji će svoje poetike predstaviti publici u Kulturnom centru Srbije. Publikacija će biti dostupna i deliće se na samom događaju (u štampanoj formi, a u elektronskom obliku će moći besplatno da se preuzme na sajtu knjižare Bulevar Books).

Program će se završiti koncertom Dušana Strajnića Dukata (Stray Dogg), jednog od najcenjenijih muzičara mlađe generacije u Srbiji. Sa svojim bendom objavio je četiri albuma, ostvario saradnju sa priznatim svetskim imenima Devendra Banhartom i Lisom Hanigan, proputovao Evropu na preko deset turneja i pridobio široku publiku, i na taj način svoj bend načinio jednim od naših najslušanijih bendova na svetskom nivou, pojasnili su u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Program:

18:00-19:00 – predstavljanje romana „Klub istinskih stvaralaca” Milana Tripkovića, moderira Milan Žurić.

19:00-20:30 – predstavljanje savremene pesničke scene – Radmila Petrović, Vitomirka Trebovac, Ivan Ergić, moderira Nina Živančević

21:00-22:00 – Koncert Dukata – Stray Dogg