Početna Kultura Srpska biblioteka u Holandiji

Srpska biblioteka u Holandiji

Na inicijativu magazina Mama u Zemlji lala i njene urednice Aleksandre Pavlović u Holandiji, u prostorijama Ambasade Srbije u Hagu otvorena je Srpska biblioteka.

„Biblioteka je nastala u septembru 2023. godine na inicijativu magazina Mama u Zemlji lala, uz podršku Ambasade Republike Srbije. Osnivanje Srpske biblioteke u Holandiji predložili su čitaoci magazina Mama u Zemlji lala. Urednica magazina Aleksandra Pavlović je napravila akciju, prikupila i evidentirala knjige, a Ambasada Srbije u Holandiji je ustupila prostor i deo knjiga. Brojni čitaoci su donirali knjige i novčana sredstva za realizaciju projekta, a nekolicina se prijavila da doprinese volontiranjem u biblioteci”, rekla nam je Aleksandra Pavlović, inicijatorka ove lepe, divne i neophodne akcije za mnoge predstavnike srpskog rasejanja koji vole da čitaju na maternjem jeziku.

Otvaranju su prisustvovali ambasadorka Republike Srbije Ksenija Milenković, prvi zamenik Dušan Vukić i članice redakcije magazina Mama u Zemlji lala Aleksandra Pavlović i Sandra Selaković. Ambasadorka je tim povodom izrazila zadovoljstvo zbog uspešne saradnje: „Ambasada je zahvalna portalu Mama u Zemlji lala na inicijativi za otvaranje biblioteke, kao i svim volonterima koji će raditi na njenom održavanju. Zahvaljujemo se i svima koji su poslali knjige i pozivamo sve građane da koriste biblioteku. Biblioteka u Ambasadi omogućava građanima u dijaspori da besplatno dođu do knjiga na srpskom jeziku u Holandiji, što predstavlja veliku vrednost za čitavu zajednicu. Raduje nas što imamo raznovrstan izbor naslova na srpskom jeziku, uključujući i knjige za decu, i nadamo se da će knjižni fond vremenom rasti”, istaknuto je na stranici Srpske biblioteke u Holandiji.

Tim volontera srpske biblioteke u Holandiji
Foto: arhiva A. Pavlović

Kolekcija se sastoji od 300 knjiga na srpskom jeziku, od čega je dve stotine naslova za odrasle, a stotinu za decu. Knjige i dalje neprekidno pristižu u Ambasadu, tako da se očekuje i proširenje kolekcije. Tim volontera će se pobrinuti da police budu uredne, a elektronski katalog uredno ažuriran. Koordinator biblioteke je Aleksandra Pavlović, profesor književnosti, bibliotekar i inicijator ovog projekta. „Biblioteka je osnovna civilizacijska tekovina i ima nemerljiv značaj za očuvanje identiteta jednog naroda”, naglasila je Aleksandra Pavlović. Ona je dodala da „odavno postoji potreba za fizičkim mestom u Holandiji na kome će se razmenjivati knjige na našem jeziku, a u nedostatku kulturnih institucija najlogičniji izbor lokacije bila je Ambasada. Na naše zadovoljstvo, brzo i lako smo se dogovorili oko korišćenja prostora, budući da smo imali zajednički cilj. Pozvali smo potom čitaoce da se uključe i naišli na odličan odziv, tako da smo oformili pravu pravcatu biblioteku. U kolekciji se nalaze dela domaćih i stranih autora, kao i veliki izbor narodne književnosti”.

Srpska biblioteka poseduje i onlajn katalog, koji se ažurira jednom mesečno. „U osmišljavanju koncepta i izradi kataloga pomoglo mi je iskustvo rada u holandskoj biblioteci, kao i činjenica u timu imamo nekoliko profesorki književnosti, koje su mi mnogo pomogle” pojasnila je Aleksandra i dodala da su svi pomalo doprineli da se ideja realizuje – „neko je donirao knjige, neko novac, neko stručnost, a neko prostor. Nadam se da će Srpska biblioteka dugo trajati na polju mojega roda”, dodala je ona.

Korišćenje biblioteke je besplatno. Moguće je istovremeno pozajmiti tri knjige po osobi.  Rok za vraćanje knjiga je dva meseca. Biblioteka se nalazi u Konzularnom odeljenju Ambasade Republike Srbije u Hagu, (Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag) i radi kada i konzularno odeljenje – radnim danima od 9:30 do 13:00 časova. Najava za posetu biblioteci nije potrebna, potrebno je na ulazu reći da se došlo u biblioteku. Odaberu se tri knjige, popuni formular, ubaci u kutiju i uživa u čitanju. Knjige se mogu vratiti poštom na adresu Ambasade sa napomenom „Za biblioteku” ili lično.

Svako ko želi može da donira knjige lično ili poštom na adresu Ambasade. Urednica magazina Mama u zemlji lala Aleksandra Pavlović sa svojim timom se zahvaljuje svima na dosadašnjoj podršci i što biblioteka raste.