Početna Događanja Savez Srba Francuske izabrao Davida Jakovljevića za predsednika

Savez Srba Francuske izabrao Davida Jakovljevića za predsednika

Novi predsednik Saveza Srba Francuske je, kao što smo u subotu objavili, David Jakovljević, poslednjih godinu dana potpredsednik Saveza i predsednik francuskog udruženja Deca Jasenovca. Za njega su, osim dva uzdržana svi prisutni u sali su glasali, bez ijednog negativnog glasa. Ipak nisu svi prisutni u sali imali pravo glasa. Takođe i predstavnici udruženja koji su učestvovali putem video konferencije, su glasali za. Glasalo se javno po statutu, pošto je Jakovljević bio jedini kandidat za predsednika. Njegov protiv kandidat Bojan Stefanović je pred kraj skupštine odustao od glasanja i sa tri člana Saveza srpskih folklora Francuske napustio sednicu. Time je Davidu Jakovljeviću dat mandat da u narednom periodu sa svojim timom radi u interesu Saveza Srba Francuske ali i da rešava mnoge nagomilane probleme.

Jakovljević je za prethodnih godinu dana, po ulasku u ovu organizaciju  uneo mnoge promene. Povezao je Savez sa mnogim francuskim institucijama. Na njegovu inicijativu i sa njegovim udruženjem urađene su mnoge stvari i po prvi put i to sve u ime Saveza. Zatim je proširio Savez na skoro čitavu teritoriju Francuske, organizovao niz konferencija u mnogim gradovima, organizovao promociju filma Dara iz Jasenovca, na obeležavanje Vidovdana i na Dan pobede na Srpskom vojničkog groblju u mestu Tilje doveo francuske političare, delegacije drugih zemalja, mnoga ugledna imena da se zajedno sa predstavnicima našeg rasejanja poklone senima našim palim borcima, koji su svoje živote dali za našu bolju današnjicu… (Više o ovome objavićemo u razgovoru sa novo zabranim predsednikom Davidom Jakovljevićem).  


Foto: Rasejanje.info

Od nekih hvaljen za svoja dela, od nekih osporavan, za dotadašnjeg predsednika Saveza Đuru Ćetkovića kao i za većinu koja je glasala za njega (a dala izjave medijskom portalu Rasejanje.info), David Jakovljević je pravi izbor. Ćetković je mišljenja, kao i mnogi u Savezu, da je pored promena i aktivnosti uneo i svežinu u ovu organizaciju. Za protivničku stranu on je osoba koja razbija srpsku zajednicu, pogrešno tumači statut, nema podršku većine, nepoznat je srpskoj zajednici jer se pojavio sa svojim udruženjem tek pre godinu u Savez. Njegov protiv kandidat Bojan Stefanović je bio mišljenja da su se određeni finansijski problemi koji postoje u Savezu i koji nisu rešeni u poslednje tri godine morali se rešiti ako ništa drugo onda bar u poslednjih godinu dana. Takođe Stefanović je imao zamerku na način glasanja. „Ne može manjina fizičkih lica da donosi svojim glasom neke bitne odluke a da udruženja to poštuju. Jedno udruženje ima više odgovornosti prema državnim organima”. Po Stefanoviću je bilo sporno što udruženja su imala prava na dva glasa a istaknuti članovi pojedinci jedan. Stefanović je zahtevao da udruženja imaju više glasova.

Trenutak javnog glasanja
Foto: Rasejanje.info

A šta kaže statut na koji su se toga dana mnogi pozivali – da pojedinac Saveza ima jedan glas a udruženja po dva. Upravo reč dana je bio statut i moralna obaveza medijskog portala Rasejanje.info je bila da se pozabavi njime. Ne ulazimo u to da li statut treba menjati ili ne, to ostavljamo svim članovima Saveza Srba Francuske, ali po onome što stoji u njemu sve je urađeno legitimno. I ko može da bude član, i kako se on prima, i kako se glasa i provera da li je uplaćena članarina… I važeći statut Saveza Srba Francuske je iz 2015. Neki su se pozivali na 2018. ali to izvodu se videlo da tada nije došlo do promene statuta već samo do registracije članova uprave.

Po statutu usmeno prihvatanje Stefanovića kandidature bi bilo nelegitimno. Morao je da pismeno podnese zahtev.

Ovako je Jakovljević predstavio svoj plan i program. On je izneo i deo imena osoba sa kojima će u narednom periodu sarađivati. Potpredsednik Saveza je Tanja Milosavljević, sekretar je Nikola Todorović (koji je i vodio ovu izbornu skupštinu), Aleksandar Pantelić je zamenik sekretara, Sanja Petrović je blagajnik i Nikola Grgić je zamenik blagajnika i osoba zadužena za komunikaciju.

Predsednik David Jakovljević najavljuje program
Foto: Rasejanje.info

Jakovljević je obraćajući se prisutnima istakao da je on predsednik samo na papiru. „Želim samo da se osetiti da sam koordinator svih udruženja, koja su izrazila želju da budu deo Saveza Srba Francuske i svih ličnosti koja nešto posebno izvršavaju sa SSF. Bez vas ja sam ništa, meni je važan samo kolektivni rezultat i naš mir, naša radost, obraz, pomoć jedni drugima, jako francusko-sprsko prijateljstvo, razmena naših kultura, saradnja sa našim narodom u drugim zemljama…”

Na kraju skupštine Jakovljević je predstavio i himnu Saveza – Vostani Serbie.

Uskoro ćemo objaviti razgovor sa novim predsednikom Saveza u vezi rada ove organizacije u narednom periodu.