Početna Kultura Svetski dan poezije

Svetski dan poezije

Danas se obeležava Svetski dan poezije, koji je Unesko proglasio 1999. godine, kako bi podsetio građane na bogatstvo pesničkih izraza, snagu i važnost jezika, te podržao jezičku raznolikost.

U organizaciji Ministarstva kulture, naš pesnik Radoman Kanjevac predstavljaće Srbiju na velikom pesničkom događaju u Rimu, čitajući pesme iz svoje knjige „Kao ruka niz vrat kontrabasa” („Come una mano lungo il collo del contrabbasso”), a sutra će svoje stihove govoriti u Ambasadi Srbije u Rimu.

Dve godine od proglašenja Svetskog dana poezije, Kulturni centar Beograda započeo je manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji, koja je danas međunarodni pesnički festival, a organizuje se svakog 21. marta. Festival ove godine, svojim motom „Jedni (o) drugima“ ističe diskurzivno svojstvo poezije i njenu nematerijalnu vrednost.

Prošle godine, u okviru programa Prestonica kulture Srbije 2023, u Čačku je otvoren Muzej poezije, u Srbiji i regionu jedinstvena muzejska postavka oformljena sa ciljem unapređenja čuvanja kulturnog nasleđa i predstavljanja savremenog pesničkog stvaralaštva.

Svetski dan poezije predstavlja jedinstvenu priliku da se oda počast pesnicima, oživi tradicija usmenog čitanja poezije, podstakne čitanje, pisanje i podučavanje poezije, kao i da se neguje povezivanje poezije sa drugim umetnostima.

Izvor: Ministarstvo kulture