Početna Kultura Izložba „Čekajući stalnu postavku” dopunjena je rekonstrukcijom krune despota Đurđa Brankovića

Izložba „Čekajući stalnu postavku” dopunjena je rekonstrukcijom krune despota Đurđa Brankovića

Izložba „Čekajući stalnu postavku” u Istorijskom muzeju Srbije, obogaćena je novim značajnim predmetom – rekonstrukcijom mogućeg izgleda krune despota Đurđa Brankovića. Kruna vladara dinastije poslednjih titularnih srpskih despota je otvorenog tipa, karakterističnim za period despotovine, ručno urađena od pozlaćenog srebra brojnim starim tehnikama i dekorisana smaragdima, granatima i slatkovodnim biserima.

Tokom prethodne dve godine izložba „Čekajući stalnu postavku” je dopunjena olovnim pečatom velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine XII veka, otkupljenim u San Marinu, potom zlatnikom od 20 dinara kralja Milana Obrenovića iz 1882, rekonstrukcijama žezla cara Dušana i carice Jelene, kristalnim bokalom sa grbom Kraljevine SHS, novčićima vladara iz dinastije Nemanjić, rekonstrukcijom krune kraljice Simonide i delom slikara Miodraga Petrovića „Kralj Petar I Karađorđević na volovskim kolima“. U narednom periodu biće obogaćena novim originalnim predmetima i rekonstrukcijama odeždi i kruna srednjovekovnih srpskih vladara, kao što su krune kralja Mihaila I Vojisavljevića i kralja Tvrtka I Kotromanića, koje su u procesu izrade.

Foto: Istorijski muzej Srbije

Istorijski muzej Srbije izložbom „Čekajući stalnu postavku” posetiocima predstavlja najvrednije predmete iz svojih zbirki među kojima se izdvajaju delovi zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije – Karađorđević i Obrenović. Na izložbi su premijerno predstavljene i idealne rekonstrukcije kruna i odeždi srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki: kruna cara Dušana, carice Jelene, kralja Milutina, kraljice Simonide, despota Stefana Lazarevića i kraljice Jelene Anđel, kao i rekonstrukcije odeždi Mihaila I Vojisavljevića, odnosno Milutina i Dragutina iz perioda rane mladosti.

Izvor: Ministarstvo kulture