Početna Događanja Stefan Tićmi se družio sa mladima u Cirihu

Stefan Tićmi se družio sa mladima u Cirihu

Stefan Tićmi bio je gost đaka srpske škole u subotu, u biblioteci Pestalozzi Hardau u Cirihu. Nakon druženja sa đacima i mladima iz Bazela on je i u Cirihu predstavio svoja dela „U’vatile me lutke”, „Ja sam Akiko”, „Kaput od mahovine” i „Guguto memeto”. „Stefan je očarao, u pravom smislu te reči, i decu i odrasle u publici i podsetio nas da je prava književnost, a naročito ona za decu, uvek u svojoj suštini magija i igra”, istaknuto je u Srpskoj školi u Švajcarskoj.

„Veliki broj zainteresovanih posetilaca uključio je ljubitelje književnosti, od najmlađih do najstarijih. Predstavljajući svoje knjige, Stefan Tićmi je našao način da se svakoj generaciji obrati, da ih zainteresuje i uvuče u svet svoje literature. Kratkim videom koji je prikazan na početku druženja predstavio se publici i na lirski način opisao svoje detinjstvo, odrastanje i način na koji se oni ogledaju u njegovoj književnosti. Usledila su dva kratka i zabavna filma koja su nastala paralelno sa Tićmijevom knjigom U’vatile me lutke”, istakla je nastavnica Srpske dopunske škole i koordinator za Švajcarsku dr Jelena Angelovski.


Foto: Srpska škola u Švajcarskoj

Ona je dodada da je uz veoma zabavno angažovanje najmlađih u publici, Tićmi predstavio radnju svoj najpoznatijeg romana „Ja sam Akiko”. „Na interaktivni način, đaci su upoznali i odigrali scenu iz romana. Nakon toga, posetioci su saznali šta se krije iza neobičnog naslova „Kaput od mahovine”, a uz pomoć jednog nesvakidašnjeg lutka, mogli su i da zamisle muke koje more glavnog junaka ovog romana”.

Nešto starijim posetiocima naročito je bilo interesantno predstavljanje novog romana „Guguto memeto”. „Prisećajući se svojih uspomena iz detinjstva, pisac je nagovestio teme ove bajke i zaintrigirao publiku”, dodala je dr Angelovski.