Početna Kultura Ana Petrović dobila priznanje za knjigu „Stripoterapija“ na Međunarodnom sajmu knjiga za...

Ana Petrović dobila priznanje za knjigu „Stripoterapija“ na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji

Knjiga „Stripoterapija“ autorke i ilustratorke Ane Petrović dobila je priznanje Međunarodnog sajma knjiga za decu u Bolonji, u Italiji, koji je juče otvoren i koji traje do 11. aprila.  

Knjiga „Stripoterapija“ je izašla u izdanju Kreativnog centra, koji kao izdavačka kuća i ove godine učestvuje na najvažnijoj i najvećoj međunarodnoj manifestaciji posvećenoj knjigama za decu, na kojoj je prisutno više od 1500 izlagača iz oko stotinu zemalja iz celog sveta.

„Na ovom značajnom događaju biće dodeljene tradicionalne Bolonja Ragazzi nagrade za 2024. Na konkurs je pristiglo 3355 naslova, koje je prijavilo 810 izdavača iz 65 zemalja, a pobednike i posebna priznanja odabrao je međunarodni žiri. Knjiga „Stripoterapija“ autorke i ilustratorke Ane Petrović dobila je priznanje Međunarodnog sajma knjiga za decu u Bolonji i uz još stotinu odabranih izdanja biće izložena na „Neverovatnoj polici za knjige“ na ovoj manifestaciji (The braw amazing bookshelf)“, istaknuto je u Kreativnom centru.

Izbor je sačinio međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka, kritičara i novinara, koji su pregledali izvanrednu svetsku produkciju i procenili da je važno istaći i knjige koje nisu dobile glavne nagrade. Sajam dečjih knjiga u Bolonji s ponosom je posvetio posebnu izložbu ovim izdavačkim draguljima i doprineo njihovoj vidljivosti na međunarodnoj sceni.

„Sto naslova iz četrdeset zemalja svedoči o tome koliko u svakom kutku sveta iz godine u godinu nastaju sve kvalitetnije i inventivnije knjige za decu. Izdanja za mladu publiku se kreiraju s velikim poštovanjem prema njihovoj inteligenciji, radoznalosti i žeđi za znanjem. Knjige za najmlađe predstavljene na ovoj polici su radovi iznenađujuće inventivnosti. Slikovnice su sve više kulturni proizvodi od velikog interesa za sve uzraste, a ne samo za decu. Mnoge od knjiga su debitantski radovi i novi stripovi koji predstavljaju veoma različite stilove. Pored dela afirmisanih autora, tu su i oni autori čija će imena postati poznata u budućnosti, jer popularnost uvek počinje malim koracima“, ističe se u saopštenju.

„Štand Kreativnog centra, kao i prethodnih godina, biće mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s brojnim izdavačima i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji. Takođe, naši urednici iskoristiće priliku da iz velike izdavačke ponude odaberu najbolje naslove koje ćemo u narednom periodu prevesti i objaviti na srpskom jeziku“, istakli su u Kreativnom centru.