Početna Događanja Milorad Dodik se u Parizu susreo sa srpskim rasejanjem

Milorad Dodik se u Parizu susreo sa srpskim rasejanjem

U okviru višednevne radne posete francuskoj prestonici predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jedan od susreta posvetio je i srpskom rasejanju iz Pariza sa okolinom. U sredu uveče preko sto predstavnika srpske dijaspore poreklom iz raznih krajeva Srbije i Republike Srpske, kao i iz Krajine imalo je priliku da po prvi put uživo čuje i „doživi” predsednika Dodika. On im je ukratko predstavio aktuelnu političku situaciju i pojasnio šta stoji u Dejtonskom sporazumu, sa kime se susreo u Francuskoj i koji problem Republika Srpska ima sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice Kristijanom Šmitom. Potom je govorio o sankcijama koje su uvedene protiv njega i još par ljudi i ko ih je uveo i zašto – bez mogućnosti iznošenja svoga stava a još manje odbrane. Jedna o temi je bila zašto je posetio predsednika Rusije Vladimira Putina i koji su dalji ciljevi Republike Srpske. Bilo je reči i o aktuelnoj situaciji u Evropi kao i o ucenama sa kojima je Republika Srpska decenijama suočena. On je naglasio da će doći istorijski trenutak kada će se Republika Srpske ujedini sa R. Srbijom.


Foto: Savez Srba Francuske/ kabinet predsednika R. Srpske

Jedna od najvažnijih poruka koju je Milorad Dodik uputio sprskom rasejanju u Parizu i koji uvek ističe u razgovoru sa srpskom dijasporom je da u Republiku Srpsku uvek može privredno da se ulaže i da ona (R. Srpska) treba takvu vrstu pomoći a ne humanitarnu. Govorio je o povoljnostima koje Republika Srpska nudi budućim domaćim i inostranim investitorima, kao i o ekonomskom potencijalu koji može biti koristan za sve.

Takođe je napomenuo da je posetio crkvu Svetog Save u Parizu, gde ga je veoma toplo i srdačno dočekao episkop zapadnoevropski Justin. Za Dodika, Srpska pravoslavna crkva je bila i ostala najznačajniji element srpskog nacionalnog identiteta. „Bez crkve ne bi bilo budućnosti za Srbe. To pokazuje istorija, ali i sadašnjost, a pokazaće i budućnost. Uloga ove eparhije je da okupi naše ljude koji su došli ovde i da sačuva njihov identitet”. On je istakao da će Republika Srpska Eparhiji zapadnoevropskoj za zidanje novoga hrama u Pjefitu kraj Pariza izdvojiti 100.000 evra. Sa druge strane, predsednik Dodik je poručio da srpsko rasejanje ne treba i ne sme da zaboravi svoje korene i rodni kraj i treba da ostane dosledni pripadnik srpske zajednice. „Važno je da niste odustali od sebe i svog identiteta. Važno je da ostanete privrženi veri, pismu, jeziku i krsnoj slavi”. Milorad Dodik se u svom maniru često i šalio, što je za mnoge prisutne to bila novost, kao i sam dosledan način izlaganja predsednika R. Srpske.

Predsednik Saveza Srba Francuske David Jakovljević, ambasadorka BiH u Parizu Bojana Kondić Panić, predsednik RS Milorad Dodik i ministar Željko Budimir
Foto: Savez Srba Francuske

Ovaj skup u svečanoj sali Gradske uprave u Parizu organizovala je Ambasada Bosne i Hercegovine na čelu sa ambasadorkom Bojanom Kondić Panić, dok je predstavnike srpskog rasejanja u ime Ambasade pozvao Savez Srba Francuske. Predstavljajući rad ove organizacije koja je osnovana 1912. godine, nedavno izabrani predsednik David Jakovljević je rekao da je novi zadatak Saveza da u njemu budu zastupljeni svi Srbi Francuske a samo predstavnici nekoliko udruženja iz Pariza sa okolinom. On je dodao da se na tome za kratko vreme dosta uradilo. Zbog kratkog roka organizovanja ovog susreta iz mnogih drugih krajeva Francuske Srbi nisu mogli da budu prisutni, ali da su od početka ovog meseca uključeni u sve akcije i aktivnosti Saveza. Jakovljević je u kratkim crtama upoznao predsednika R. Sprske o strukturi ove organizacije, pa je predstavio srpsko rasejanje u Francuskoj počevši od lekara, profesora, preko arhitekata pa do običnog čoveka, naglasivši da za sve koji konstruktivno rade ima mesta u Savezu. Posebno se zahvalio koordinatorci Srpske dopunske škole za Francusku, Italiju, Sloveniju i Maltu, Mariji Praizović na poslu koji srpska škola obavlja i na ulozi koju ima u srpskom rasejanju. On je pozvao decu sprskog porekla da uče sprski jezik i da pohađaju srpske škole kako bi što bolje naučili jezik svojih predaka i kako bi ga bez muke koristili.
Zajedno sa predsednikom Srpske u poseti u Francuskoj je bio i ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir. Skup je počeo himnom Republike Srpske a predsednika Dodika su dočekale folklorašice KUD Mladost iz Pariza obučene u narodnu nošnju. Ženska pevačka grupa koju vodi Katarina Vukosavljević izvela je nekoliko srpskih pesama.


Foto: Savez Srba Francuske/ kabinet predsednika R. Srpske

Predsednik Dodik je sa svojom delegacijom obišao spomenik posvećen Petru Prvom Karađorđeviću i kralju Aleksandru ujedinitelju i položio venac. Predsednik Saveza Srba Francuske David Jakovljević je dočekao predsednika Dodika ispred spomenika zajedno sa zamenicom gradonačelnika Pariz 16 Katerin De Mo, koja je zaduženja za pamćenje i pitanje starih boraca. Tu je bio i Goran Radovanović, predsednik udruženja Šumadija Sens. Tom prilikom je predsednik Srpske upoznat o radu udruženja Deca Jasenovca (čiji je Jakovljević predsednik) i da će se 20. aprila na to mestu okupiti predstavnici srpskog rasejanja, sa svojim prijateljima mnogih nacionalnosti a po najviše francuskim i odati poštu svi stradalim u holokaustu tokom Drugog svetskog rata. Među stradalima se odaje počast i svim palim i nedužnim žrtvama Srbima, Jevrejima i Romima na području Nezavisne države Hrvatske. Jakovljević je naglasio da je teško objasniti na Zapadu šta se dešavalo sa našim narodom u tom periodu na području NDH ali da mnogih pomaka već ima. O tim temama će se u narednom periodu aktivnije pričati. Udruženje Deca Jasenovca i Savez Srba Francuske su se zahvalili vladi Republike Srpskoj na svim aktivnostima vezanim sećanje na stradanje srpskog naroda posebno u Drugom svetskom ratu.

Tokom višednevne posete Parizu predsednik Dodik susreo se sa predsednikom Narodne skupštine Francuske Jael Bron-Pive, koja je iskazala podršku Francuske u procesu pridruživanja zemalja Balkana Evropskoj uniji. Dočekan je u palati senata gde je imao niz susreta sa senatorima. Pukovnik Žak Ogar i drugi prijatelji Republike Srpske organizovali su radni doručak sa preko 40 pretežno francuskih privrednika, gde je jedna od tema pored ulaganja u R. Srpsku bila i otvaranje direktne avio linije Pariz – Banja Luka.

Katarina Krstić-Tadić