Početna Događanja 45 godina postojanja KUD Mladost iz Pariza

45 godina postojanja KUD Mladost iz Pariza

Kulturno umetničko društvo Mladost iz Pariza, koje ove godine obeležava 45 godina postojanja od ovog proleća je u znaku velikog jubileja. Kao najstarije aktivno srpsko kulturno-umetničko društvo u Francuskoj osnovano je na Đurđevdan 1979. godine. Danas Mladost ima dečji, omladinski, prvi ansambl i rekreativni ansambli, sa oko 70 igrača. U svom repertoaru skoro četrdeset koreografija i isto toliko nošnji.


Foto: KUD Mladost Pariz

Deo tog repertoara izveli su na nedavno održanom tradicionalnom festivalu Festi Folk u pariskom pozorištu Saint Leon. Na ovogodišnjem dečijem folklornom i pevačkom koncertu ansambli Mladosti „MiniMlad” „O’Mlad i „Rekrea” u prelepom ambijentu pred velikim brojem posetilaca izveli su mnoge koreografije. Kao što su tokom svog postojanja oduševljavali mnogu publiku na nastupima širom Evrope, kao i Amerike (San Dijego, Čikago, Majami) tako je bilo u ovoga puta – ponovo su pozdravljani ovacijama. Pored igrača KUD Mladosti nastupili su i njihovi drugari društva KUD Biseri iz Dransija, kao i učenici Srpske škole parohije Sveti Sava u Parizu.

Predsednik društva Željko Ivović je pozdravio prisutne a prisutnima se obratio i vladika zapadnoevropski Justin. Festival je počeo himnom Republike Srbije Bože pravde. Tokom večeri pored divnih igara čule su se i mnoge pesme divnih pevačkih grupa a publika je takođe pevušila mnoge uz divne pesme „Oj Kosovo, Kosovo”, „Ovo je Srbija”… i uživala uz pesmice u izvođenju đaka Srpske škole Sveti Sava u Parizu.


Foto: Savez Srba Francuske

Pored vladike Justina, među gostima je bila konzulka Republike Srbije Branislava Bečanović kao i predsednici Saveza – Saveza Srba Francuske David Jakovljević i Saveza srpskog folklora Francuske Bojan Stefanović.
Predsednik Mladosti je tom prilikom najavio da će drugi deo proslave u okviru obeležavanja 45 godina Mladosti biti 8.juna u pozorištu Blanc Mesnil sa dragom gošćom Danicom Crnogorcević.

Bio je ovo događaj za pamćenje, gde su vredni igrači pravi čuvari srpske baštine pokazali kao se čuva jezik, običaji i kultura naroda iz koga potiču. Manifestacija za pohvalu svima, a posebno roditeljima, koji su na najlepši mogući način preneli ljubav prema našoj tradicionalnog igri na njihove potomke, kao i svim upravama kluba i članovima, koji su podržali tu ljubav i nastavili dalje na poseban način da je prenose mlađima.

Katarina Krstić-Tadić

Video: Savez Srba Francuske