Početna Događanja Vaskrs na Malti 2024.

Vaskrs na Malti 2024.

Vernici Srpske pravoslavne crkve na Malti bili su presrećni što je sa njima od Velikog petka pa do Velikog utorka bio vladika Andrej, episkop austrijsko-švajcarski, Italije i Malte. U pratnji episkopa su bili njegova majka protinica Marijana, koja je 1. maja napunila 98 godina, đakon Aleksandar Savić sa suprugom, kao i ipođakoni iz Ciriha.

Na Veliki petak episkop Andrej je služio večernju službu sa iznošenjem Plaštanice, uz sasluženje arhimandrita Alekseja Nikanorova (Ruska pravoslavna crkva), jereja Riste Gorančića lokalnog paroha sa Malte kao i đakona Aleksandra Savića.


Foto: CO Malta

Posle odslužene večernje službe vladika se obratio vernom narodu, ističući lekovitost ovih dana, potom izgovorivši niz pouka u pred radosti najsvetlijeg praznika Vaskrsenja Hristovog. On kao Gospod, učinio je što niko nije – dragovoljno je postradao i vaskrsao, izvodeći nas iz smrti u Život, iz mraka u Svetlost, iz straha u Radost. Uz niz pouka o tajni Praznika nad praznicima Vaskrsenja Hristovog, episkop je pohvalio vernike zbog njihovog dolaska, što pruža obostranu duhovnu radost. Naglasio da je izuzetno pohvalno što je verni narod koji je ovde daleko od svoje domovine – na Malti, na Veliki petak odabrao da dođe u hram Gospodnji i da se pokloni Plaštanici i stradanjima dugotrpeljivog Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista, preneo je otac Risto Gorančić.

Njemu (ocu Risti) kao i crkvenoj upravi na Malti se episkop Andrej se posebno zahvalio na trudu oko organizovanja bogoslužbenog života, pohvalivši i izrađeni ikonostas i svaki napredak koji je sa ljubavlju i trudom postignut u slavu Božiju. Vladika Andrej se takođe zahvalio i ocu Alekseju koji je sasluživao a zatim se na engleskom jeziku zahvalio na prisustvu parohu Stivenu Borgu iz malteške rimokatoličke crkve u Budžibi.

Prisutni u hramu
Foto: CO Malta

Na sam dan Vaskrsenja Gospodnjeg, vladika je služio svetu liturgiju, uz sasluženje arhimandrita Alekseja Nikanorova (Ruska pravoslavna crkva), jereja Riste Gorančića i đakona Aleksandra Savića.

Po završetku službe, na kojoj se pričestilo preko 500 vernika i gde je pročitana poslanica patrijarha  srpskog Porfirija, episkop Andrej je podelio svakom verniku po jedno ofarbano jaje. Usledio je i mini koncert dečijeg crkvenog hora Radost, pod rukovodstvom Kristine Dimić, i pevačkog ansambla KUD Dukat, pod rukovodstvom Tamare Popović i Ljiljane Đorđević. Potom je vladika blagoslovio pripremljenu trpezu ljubavi – AGAPE za sve prisutne. U nastavku je organizovana tradicionalno već četvrti put Tucijada, koju su organizovali Srbi za Srbe na Malti. Pobednicima su dodeljene pristojne nagrade i medalje.

„Ovoj svečanoj liturgijskoj proslavi Praznika nad praznicima, Vaskrsenja Gospodnjeg prisustvovali su i predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Milan Vukosavljević, ambasador Ruske federacije na Malti Andrej Lopuhov sa suprugom, kao i prvi savetnik ambasade gospodin Aleksej Dedenkulov te predstavnik Rimokatoličke crkve i parohijski sveštenik u Birzebudži, visokoprečasni Ruben Mikalef”.

Na Vaskršnji ponedeljak i slavu Svetog Georgija, koja je inače i krsna slava paroha jereja Riste, po završenoj svetog liturgiji episkop Andrej je prerezao slavski kolač sa ocem Ristom. U toku popodneva, a u okviru svoje kanonske posete Malti, vladika Andrej je posetio nadbiskupa Malte Čarlsa Škikluna. U srdačnom razgovoru vladika Andrej se zahvalio nadbiskupu za podršku unapređenju misije Srpske pravoslavne crkve na Malti te je sa njim razmotrio dalje mogućnosti razvoja Srpske pravoslavne crkve i parohije Svetog apostola Pavla i Svetog Nikole na ovom ostrvu. U pratnji vladike na ovom prijemu bili su i jerej Risto Gorančić, paroh na Malti, đakon Aleksandar Savić iz Beča i Goran Tonkić, predsednik CO Malta.

Najmlađi u redu za pričest
Foto: CO Malta


„Na kraju želimo da se zahvalimo vernom narodu i svima koji su pomogli u organizaciji službi, mini koncerta dečijeg hora i pevačkog ansambla kao i posluženja posle svete liturgije na Vaskrs. Posebna zahvalnost ide Crkvenoj opštini Malta, Crkvenom horu pod rukovodstvom popadije Marine Gorančić, Kolu Srpskih sestara na Malti, restoranima Familija, Sremica i Brasa , grupi restorana Salt&Paper, Dečijem crkvenom horu Radost na čelu sa dirigentom Kristinom Dimić, pevačkom ansamblu KUD-a Dukat na čelu sa dirigentom Ljiljanom Đorđević, organizaciji Srbi za Srbe, pekari Džormina u Budžibi i Jovanu Kamenaroviću, kao i svim pojedincima koji su svojim prilogom i ljubavlju doprineli da se sve organizuje i protekne u najboljem redu”, naglasio je otac Risto Gorančić.