Početna Najave Festival horova dece i mladih FEDEHO

Festival horova dece i mladih FEDEHO

Republički Festival horova dece i mladih FEDEHO održaće se u četvrtak i petak 16. i 17. maja, od 17 časova, na Velikoj sceni Donka Špiček u Dečjem kulturnom centru Beograd, dok će u subotu, 18. maja, od 13 časova, na velikoj bini na Trgu republike, u okviru manifestacije Beogradski dani porodice, biti izveden revijalni koncert.

Dečji kulturni centar Beograd i FEDEHO nastavljaju svoju misiju stvaranja podsticajne i bezbedne klime u kojoj treba da se razvijaju i odrastaju naša deca. Ovogodišnji FEDEHO okupiće devetnaest dečijih horova iz Srbije – Jagodine, Vranja, Požarevca, Novog Kneževca, Sombora, Kraljeva, Kikinde, Kule, Zrenjanina, Kovilja i Beograda. Takmičenje će pratiti stručni žiri ali i dečji žiri.

Najbolji hor, po mišljenju stručnog žirija, učestvovaće na ovogodišnjoj Međunarodnoj manifestaciji dece Evrope Radost Evrope. Pored nagrade za najbolji hor, biće dodeljene i specijalne nagrade za scenski nastup, najbolje izvedenu kompoziciju i najboljeg dirigenta.  

Priliku da učestvuju na festivalu imaju svi dečiji horovi iz Srbije i regiona. Festival okuplja horove osnovnih i srednjih škola, muzičkih osnovnih i srednjih škola, kao i crkvene horove i horove pri državnim i privatnim institucijama. Učesnici festivala imaće priliku da uz zabavu i upoznavanje sa svojim vršnjacima jedni drugima prezentuju svoj talenat, uporede muzička dostignuća i pokažu se u određenom muzičkom žanru. Cilj festivala je afirmisanje dečje horske muzike, scenskog muzičkog izvođenja i popularisanje horske muzike kao deo našeg kulturnog nasleđa. Urednica festivala je mr dirigovanja Nevena Ivanović, dirigent Hora DKCB.