Početna Događanja Kros RTS-a održan u više gradova Italije

Kros RTS-a održan u više gradova Italije

Zajednički Kros RTS-a više nastavnih mesta u Italiji, iz gradova Vićenca, Skio, Arzinjano, Valdanjo, Basano del Grapa, Tori di Kvartezolo, Alonte, Rovereto i Busolengo, Udina, okupio je đake srpskih dopunskih škola iz ovih mesta koje podučavaju nastavnice Dragica Doderović, Jasmina Stojković, Magdalena Donevski i Danijela Janković.

Vesela i nasmejana lica okupila su se u sportskom centru Zane, čije korišćenje terena je omogućilo udruženje Srba Kruna iz Skija. Savez Srba u Italiji priredio je osveženje i užinu za decu, a uz podršku Dejana Ilića, zvaničnog zastupnika MTEL-a za Italiju.


Foto: Ž. Mladenović/Savez Srba Slovenije

Kako je podsetila sekretar Saveza Srba Italije Jelena Glišić Kros RTS-a osnovan je 1990. od strane Radio Beograda. „Kao najmasovnija priredba u jugoistočnom delu Evrope, dobija ime cele medijske kuće – Kros RTS-a. Broj takmičara iz zemlje i inostranstva se povećavao iz godine u godinu. Očekuje se da će kroz cilj ove godine proći preko 400.000 takmičara. Takmičarske staze su širom Srbije, uglavnom u dvorištima vrtića i škola. Uz Kros RTS-a „Kroz Srbiju”, odvija se i Kros RTS-a „U dijaspori”. Do kraja juna održavaće se trke širom sveta, a u njima će učestvovati uglavnom đaci dopunskih škola na srpskom jeziku”.
Na ovoj manifestaciji u Italiji kretanje i druženje je bilo u prvom planu, kao i potom uživanje u ostalim sportskim aktivnostima. Svi đaci su dobili diplome a pobednici po trkama i u muškim i u ženskim kategorijama medalje. Takođe trčali su i roditelji kao i nastavnice, a deca glasno navijala i radovala se zadovoljnim izrazima lica roditelja.

Izvor: Rasejanje.info